1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Как се прави гора от местни видове дървета и храсти?

Как се прави гора от местни видове дървета и храсти?

При засаждането на новите дръвчета и храсти трябва да спазваме няколко правила, за да могат да оцелеят и порастат здрави

С настъпването на пролетта се обявяват множество инициативи за залесяване. Уви, често сме подлъгани при избора на видовете дръвчета или не знаем как да ги засадим, да се погрижим да се хванат и пораснат.

В кампаниите ни предлагат инвазивни чужди видове като бяла акация, златен дъжд, пауловния, ясенолистен клен, миризлива върба, гледичия, годжи бери. Те навлизат бързо и завземат ливади, пасища, гори. Извличат хранителните вещества и водата от почвата, влияят на светлинния режим, с което потискат развитието на местните растения и довеждат до тяхното намаляване и изчезване.

Затова първото и най-важно условие е да изберем подходящ вид дървета или храсти според почвените и климатични условия на мястото! В линковете предлагаме основната информация и съвети, които са ви нужни за:

При засаждането на новите дръвчета и храсти трябва да спазваме няколко правила, за да могат да оцелеят и порастат здрави:

Кога?

Най-доброто време е пролетта, преди растенията да започнат да се развиват. За широколистните дървета и храсти, и есента е подходящо време за засаждане, след опадването на листата, когато настъпи зимния покой.

Как?

Подробни и илюстрирани указания за всяка стъпка от засаждането ще намерите на тази страница.

Какво да направим, за да оцелеят и пораснат?

Нужни са много грижи за засадените дръвчетата:

  • окопаване;
  • плевене;
  • мулчиране - покриване на окопаната площ със сено, слама, дървени стърготини, за да намалее изпарението на влагата;
  • при по дребните фиданки – окосяване на треви или храсти и
  • поливане!

В горите са съсредоточени около 90% от цялото биологично разнообразие на сушата. Гората ни дава лечебни растения, плодове, гъби, дървесина, естетическа наслада, приятни усещания и възможности за възстановяване.

Искаме да ви бъдем полезни, за да имаме разнообразни и здрави гори от ценни местни видове! Ние сме на ваше разположение за допълнителна информация и помощ! Не се колебайте да се свържете с нас. Посетете и сайта ни и последвайте страницата ни във Фейсбук.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.