1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Какво да направим за защита на здравето при замърсяващи дейности до домовете на местните общности?

Какво да направим за защита на здравето при замърсяващи дейности до домовете на местните общности?

Практиката доказва, че контролът със становища от РЗИ и процедури по екологични оценки не е достатъчно ефективен

В цяла България нараства броят на протестите, предизвикани от недоволството на местните общности от замърсяващи производства в близост до техните домове. Необходимостта от нормативни промени е призната от институциите, но с години се отлагат действията, които да гарантират здравната защита на местните жители край все по-многобройните кариери, инсинератори, депа…

Проблемът се корени основно в отменянето през 2011 г. на Наредба №7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, която е определяла задължителни отстояния - „здравно-защитни зони“ между източниците на замърсяване и обектите, подлежащи на здравна защита. Мотивът за отмяната е, че преценките на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в процедурите по превантивен контрол по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) - екологичните оценки, оценките на въздействието върху околната среда и оценките за съвместимост са достатъчни, за да гарантират здравната защита на населението. Целта – административно облекчаване на инвеститорите. Целта е постигната – инвеститорските проекти се множат. Но мотивите се оказват несъстоятелни. 

Практиката доказва, че контролът със становища от РЗИ и процедури по екологични оценки не е достатъчно ефективен. Налице са множество нарушения и необективност при извършване на процедурите по ЗООС при допускане на мащабни инвестиционни предложения. Анализ на Зелени закони, включващ около 600 становища на РЗИ до регионалните инспекции по околна среда и водите за съгласувателните процедури по ОВОС между 2019 и 2023 г. доказва, че ролята на РЗИ остава изцяло формална. Повечето становища не извършват реален анализ и оценка на здравния риск, но съдържат заключението, че ако бъде спазвана действащата нормативна база в страната, не би следвало да възникне такъв. 

От общо 264 бр. становища на РЗИ-Бургас за 4 години, само 3 инвестиционни предложения не са съгласувани положително заради здравен риск. Подобно е положението за РЗИ-Пазарджик - от общо 178 становища, няма нито едно отрицателно. За тези становища е изразена препоръката, че дори не е необходим и ОВОС. Идентични като съдържание и „ангажираност“ с въпросите на здравето са преобладаващата част от становищата за последните три години на РЗИ- Габрово и РЗИ- Враца. 

Бездействието на здравните инспекции рязко контрастира с броя на жалбите от местните общности, отделни граждани и граждански инициативи, отнасящи се до опасни инвестиционни предложения в непосредствена близост до жилищата им. Анализ на годишните доклади на Омбудсмана на Република България за последните 3 г. показва трайно нарастване на жалбите по околна среда - от 535 за 2020 до 561 за 2022 г. 

Случаите са от цяла България, както видяхме и на наш дебат с местни комитети през декември. Някои селища дори са жертви на няколко вида замърсяване. В с. Шишманци остава неоценен кумулативния здравен риск на няколко опасни производства, всички на по-малко от километър от последните къщи: кариера за добив на варовик, депо и завод за преработка на отпадъци, соларен парк. В с. Горно Сахране частен завод за производство на смоли оперира в самото населено място, а при с. Братя Кунчеви непосредствено до къщите се добиват подземни богатства.

Препоръки на Омбудсмана през годините и заявления за работни групи от Министерството на околната среда и Министерството на здравеопазването досега има, но не носят резултат. Конкретни мерки и действия от „Зелени закони“ заедно с 12 инициативни местни комитета изпратихме през последната седмица.

Анализът на „Зелени закони“, както и препоръките към новосформираната работна група към Министерството на околната среда можете да прочетете тук: 
https://www.zelenizakoni.com/novini/merki-zamrsyavane-domove

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.