1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Каналът, който свързва езерото Вая с морето, ще бъде разчистен

Каналът, който свързва езерото Вая с морето, ще бъде разчистен

Бургазлии ще могат да се разхождат и с лодки в защитената местност

Каналът, който свързва езерото Вая с морето, ще бъде разчистен и бургазлии ще могат да се разхождат и с лодки в защитената местност. От 13 години кораб, който е бил задържан заради неплатени пристанищни такси, е запушил провлака и често е ставал причина за наводненията в района.

След неуспешен опит за взривяване от 1300-тонния риболовен кораб „Олга Джи" на повърхността е останала малка част. И почти потънал, плавателният съд пречи на корабоплаването.

„Преди две години, когато беше големият дъжд февруари месец, бяхме на прага на цялостно наводнение. И бяхме готови да правим евакуация на жителите", обясни кметът на община Бургас Димитър Николов, цитиран от Би Ти Ви.

За да не създава повече проблеми, корабът ще бъде разрязан със 100-тонен нож и изваден на части. Операцията, която ще продължи поне два месеца, е съгласувана с Министерство на транспорта, Басейнова дирекция и Морска администрация.

Не само корабът обаче е причина езерото да прелива. Каналът е затлачен от боклуци, изхвърляни години наред, включително автомобилни гуми и стари коли.

За да стане каналът отново плавателен, от общината предвиждат цялостно прочистване. Над 50 декара, обрасли с тръстики, също ще бъдат почистени, но така, че да не се пречи на птиците, които гнездят в защитената територия.

Очаква се следващото лято туристически лодки за разходки да могат да плуват между езерото и морето. Ще бъдат изградени и кейове за акостиране, както и екозони за наблюдение на птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.