1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Канбера ще помогне на засегнатите от пожарите фермери

Канбера ще помогне на засегнатите от пожарите фермери

В момента властите са готови да изплатят общо 100 милиона австралийски долара, които ще се вземат от държавния фонд за възстановяване

Засегнатите от пожарите фермери в Австралия ще получат спешна помощ от правителството, обяви министър-председателят Скот Морисън в Канбера. В зависимост от щетите, сумата за едно стопанство може да достигне 75 хиляди австралийски долара, което прави малко над 46 хиляди евро.

В момента властите са готови да изплатят общо 100 милиона австралийски долара, които ще се вземат от държавния фонд за възстановяване. В него към днешна дата са събрани около 2 милиарда долара. Скот Морисън поясни, че посочените суми не са окончателни, тъй като няма горна граница за плащанията по тази програма. На първо време ще бъдат подкрепени фермери с най-належащи нужди, като изграждане на нови обори, плевни и огради, или пък за нови машини и съоръжения. С парите ще се плащат и консултантски услуги, медицински прегледи и регионални и локални инициативи за възстановяване на населени места. Отделно за психологическа помощ за деца, травмирани от пожарите, ще има 58 милиона долара, съобщи премиерът в социалните мрежи.

По изчисления на земеделското министерство от пожарите са засегнати около 19 хиляди земеделски, животновъдни, горски и рибни стопанства. Сред пострадалите има много фермери, загубили целите си стада, както и рибари, понесли загуби заради замърсени води.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.