1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Китай отделя 1 млрд. долара за справяне с най-тежката суша от 60 години насам

Китай отделя 1 млрд. долара за справяне с най-тежката суша от 60 години насам

Проблемът се влошава от увеличаващото се търсене на вода от страна на градовете и индустрията

Китай обяви, че ще отпусне спешна помощ от 1 милиарда долара за справяне с най-тежката суша в страната от 60 години насам, съобщава „Гардиън”.

Пекин обеща още да използва част от зърнения си резерв, за да намали натиска върху цените на храните, които скочиха рязко през последната година заради природни катаклизми като наводненията в Австралия и продължителната суша в Русия.

От четири месеца в предимно земеделската провинция Шандонг не е паднала капка дъжд. Отскоро местните власти извършват спешни сондажи за откриване на вода в района. Много фермери обаче смятат, че тези мерки са закъснели и се страхуват, че могат да загубят до една трета от реколтата си.

Проблемът се влошава от увеличаващото се търсене на вода от страна на градовете и индустрията. Жителите от покрайнините на китайския град Сишуи се оплакват, че им е забранено да ползват водите на река Си, тъй като те са предназначени за нуждите на местната фабрика за хартия.

Организацията по прехрана и храни на ООН (ФАО) публикува тревожно предупреждение. „Настоящата суша в Китай  може да се превърне в сериозен проблем. Засегната е площ от 5.16 милиона хектара, на която се произвеждат две трети от зърното на Китай”, отбелязват от институцията.

Една по-слаба реколта може да се отрази негативно на цените на храните. През миналата година те нараснаха със 76% заради комбинацията от растящо търсене, спекулации на пазара и екстремни климатични явления в Канада, Австралия, Европа и Русия.

Министър-председателят на Китай Вън Цзябао посети Шандонг, където обеща помощ за фермерите. Тази седмица китайското правителство обяви пакет мерки за 1 милиард долара, предвидени за отклоняване на води към сухите райони, подобряване на напояването и изграждане на допълнителни водни съоръжения.

 

Етикети Китай, суша, вода
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.