1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. КОЙ изсича българските гори, за да купува избори

КОЙ изсича българските гори, за да купува избори

Какво трябва да предприеме държавата срещу незаконния дърводобив

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че разкритията на Нова телевизия за чиновнически чадър и прикриването на незаконния дърводобив в сертифицираното ловно стопанство „Чепино“ на най-високо политическо ниво са сигнал за системен проблем.

Случаят демонстрира мащабна схема за незаконно изсичане на българските гори, чрез която се купуват изборите. Управлението на държавните гори се поверява на подбрани кадри, които трябва да гарантират безпроблемното разграбване на горските ресурси от близки до властта фирми с цел финансирането на политически проекти. Протекцията върху „нашите фирми“ се постига чрез репресивни и наказателни мерки, чрез които се всява страх сред горските служители и те са директно принуждавани да си затварят очите за нарушенията.

Най-непокорните директно са отстранявани или уволнявани, какъвто е примерът с директорите на природните паркове Витоша, Българка, Сините камъни, Странджа и десетки други директори и лесничеи в горските стопанства и инспекции. Липсата на контрол върху „нашите фирми“ от страна на горските инспекции и агенцията по горите също е гарантирана, тъй като тези институции са директно подчинени на политическото ръководство на Министерството на земеделието и храните.
  
Според природозащитниците уволнението на директора на стопанството инж. Бахтияр Софу не променя нищо, защото въпросната „наша фирма“ има дългосрочен договор с Държавното горско предприятие и вероятно ще продължи да сече незаконно горите над Велинград с протекциите на следващия избран без конкурс, но с „препоръка“ директор. Ето защо следва да бъде веднага потърсена отговорност от ръководството на министерството на земеделието и храните по отношение на следните въпроси, касаещи скандала в ловно стопанство „Чепино“:

1. Защо след лична проверката на терен по сигнал на лесовъдите от ловно стопанство „Чепино“ ръководни кадри на министерството, на Изпълнителна агенция по горите и на Южноцентрално държавно предприятие са прикрили нарушенията на дърводобивната фирма в м. Каркъмска поляна? Защо не е отговорено на сигналите на лесовъдите? Защо е оставен директорът на стопанството да уволнява и наказва лесовъдите, разкрили нарушенията?

2. Защо най-висши кадри на горските институции си позволяват да прехвърлят вината за нарушенията на дърводобивната фирма върху лесовъдите, отговорни за опазването на гората, доколкото на терен по несъмнен начин се разпознават фалшивите горски марки върху дървета, отсечени незаконно извън границите на маркираните от лесовъди площи?

3. Защо е прекратена в последния момент без обяснение независимата комплексна проверка на Изпълнителна агенция по горите върху дейността на „нашата фирма“ по сигнал на WWF? 

4. Кой носи отговорност за назначаването на директор на ловното стопанство с ясната задача да отстрани всички горски служители, които се съпротивляват срещу нарушенията в горите?

5. Какви мерки ще предприеме Министерство на земеделието и храните, за да се прекрати порочната практика да се отстраняват директори и лесовъди, които се противопоставят на нарушителите в горите с политически протекции?

6. Какви мерки ще предприеме Министерство на земеделието и храните, за да не се допуска повече политически натиск върху кадруването и управлението на горската система?

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че голяма част от предложените от нея мерки за ограничаване на политическия и корупционен натиск върху горската система с цел спиране на незаконните сечи бяха отхвърлени от управляващите при последните законодателни промени. Настоящият случай отново поставя на преден план спешната необходимост от кардинални промени в Закона за горите, които включват:

- Създаване на независима агенция по горите към Министерски съвет, която реално да контролира възложения от министъра на земеделието и храните дърводобив в държавните гори;
- Реформа на държавните горски предприятия, 95% от приходите на които отиват за заплати и джипове на служителите;
- Спиране на износа на необработена дървесина от държавните гори и използването на централни складове при дърводобива;
- Отделянето на горската марка от брадвата, така че грижата за гората да не е зависима от икономическия интерес за изсичането й, което ще спре порочния процес на подмяна на лесовъдството с дърварството в горите;
- Замяна на печатните марки при сечите с контролни пластини, за да не се допуска повече масовото легализиране на незаконните сечи чрез фалшификацията на печатните марки;
- Пълна прозрачност на горскостопанските планове, документите за сеч на горите (позволителни за сеч, технологични планове и карнет описи на предвидените за сеч дървета) и документите за превоза на дървесина чрез създаването на публична електронна система.

Според природозащитниците единственият начин да заработят горските институции отново и да бъде възстановено общественото доверие към горската система е да бъде понесена отговорност за унищожаването на горската система чрез политически натиск и да бъдат предприети спешни законодателни мерки за нейната реформа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.