1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Любители-фотографи се състезават в конкурс, посветен на енергийното настояще

Любители-фотографи се състезават в конкурс, посветен на енергийното настояще

Поканата за участие беше изпратена чрез социалните мрежи от екологичното сдружение „За Земята”

„Грабнете фотоапарата си и ни изпратете снимка, която изобразява европейското енергийно бъдеще през 2050 г. или ни покажете как изглежда енергийното настояще”. Поканата за участие във фотоконкурс беше изпратена чрез социалните мрежи от екологичното сдружение „За Земята”. Темата вдъхнови любители-фотографи от цялата страна, които изпратиха свои снимки с творчески поглед към фотоволтаични паркове, ветрогенератори и природни кътчета. Целта на конкурса е да накара хората да се замислят върху проблемите на енергетиката в обозримо бъдеще. Отличените десет творби вече могат да бъдат разгледани чрез сайта на екосдружението, а състезанието за авторите им продължава в по-голям европейски конкурс на същата тема, в който голямата награда е 1000 евро. Наградените фотоси ще бъдат изложени в Брюксел до края на годината.

Ето какво казва Генади Кондарев от сдружение „За Земята”: „Конкурсът беше организиран от една международна мрежа, в която участваме. Тя се нарича „Противотежест” /Counterbalance/. Целта е да накара Европейската инвестиционна банка да има много по-устойчива политика, отколкото тази, която е сега, съдейки от проектите, в които се инвестира. Честа практика е големите инвестиционни банки да подкрепят проекти, свързани с въглища, ТЕЦ – дейности, които нерядко са в конфликт с околната среда. На пръв поглед темите, с които се занимава тази организация, са далеч от разбиранията на обикновените хора, но това са важни въпроси, които реално засягат живота на всеки един от нас. С този конкурс искахме да накараме точно тях да се информират малко повече, да се вдъхновят и съвсем простичко, с изразните средства на фотографията и възможностите, които има всеки любителски фотоапарат, да участват в една благородна надпревара. Предложихме им да представят през своите очи това, което са видели като европейско енергийно бъдеще и като настояще, което биха искали да се промени. Никой друг няма силата да промени нещата тук в България, освен обикновените хора. Знаем от историята, че дори шепа ентусиасти са успявали да преобърнат хода на събитията. Защо темата на конкурса беше „Европейското енергийно бъдеще през 2050 година”? Защото до 2050-а Европа трябва да се е отказала от изкопаемите горива. Дотогава трябва да сме преминали на чисти енергийни източници, ако искаме да гарантираме на света безопасен сценарий, без драстични промени в климата Колкото до българското участие в конкурса, фотографиите отразяват добива на вятърна и слънчева енергия, но снимки със сюжети за енергийната ефективност почти няма."

„Алтернативата в енергетиката са възобновяемите енергийни източници, но това към което трябва да се стремим, е не просто да се заменят огромни енергийни мощности от замърсяващи технологии, като въглища и атомна енергия, с нови огромни мощности, каквито са вятърните или соларните паркове. Освен това, алтернативата не е само слънце, вятър или геотермална енергия, тя е смесица от тях. В България хората трябва да се научат да мислят за енергията по различен начин. Трябва да се стремим тези мощности да са максимално децентрализирани, близки до потребителите на тази енергия, буквално до дома на всеки човек. Но България сама допусна със законодателството си тези огромни мощности във възобновяемата енергия, които хората често критикуват заради наложените високи цени. С добри закони можеше да има облекчения за хората, както е в Германия и в Австрия. В селските райони там например има облекчения за тези, които искат да инвестират заедно в по-голям проект, да обединят средствата си и да си купят вятърна перка или слънчеви колектори. Инвестиция, която след това ще им доставя енергия и носи добри доходи”, допълва Кондарев.

Вижте наградените снимки на сайта на сдружение „За Земята”...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.