1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лошото време може да замрази част от ВЕЦ мощностите в Северна Европа

Лошото време може да замрази част от ВЕЦ мощностите в Северна Европа

Отрицателната северноатлантическа осцилация ще продължи да бъде определяща за зимните климатични модели

Зимата се очертава студена и суха в северните части на Европа и по-мека, ветровита и влажна в южната половина на континента, прогнозира "Ройтерс", позовавайки се на интервю с Ричард Джеймс, старши метеоролог в базирания в САЩ институт за климатични изследвания World Climate Service (WCS), пише dnevnik.bg.

Според него отрицателната северноатлантическа осцилация (North Atlantic Oscillation, NAO) ще продължи да бъде определяща за зимните климатични модели. Този тип климатична конфигурация означава по-слаби западни ветрове, които водят до по-студена и суха зима в Северна Европа и по-меки и влажни условия в южните части на континента.

Студеното време в комбинация със слаб вятър и оскъдни валежи в Северна Европа означава, че огромните вятърни мощности по крайбрежието на Северно и Балтийско море ще работят под средния си капацитет по време на сезона на повишено търсене.

В същото време голяма част от водно-енергийния потенциал на Скандинавия може да остане скована в лед през цялата зима. За сметка на това ветровитото и влажно време в Испания и Португалия ще означава силен сезон за вятърните и водните централи на Иберийския полуостров и в Италия.

"Заради Северноатлантическата осцилация водните запаси, необходими за ВЕЦ мощностите в Северна Европа, едва ли ще могат да се възобновят тази зима, коментира Ричард Джеймс от WCS. А и вятърът в северните части на континента ще е по-слаб от обикновено. За разлика от него югът ще е по-ветровит от обичайното."

Метеорологичният институт WCS заяви, че очаква предстоящата зима да бъде под влиянието на отрицателната фаза на Северноатлантическата осцилация, което ще доведе до по-студено, по-сухо и по-тихо от обичайното време на Британските острови, във Франция, Германия, скандинавските и балтийските страни. По крайбрежието на Средиземно море прогнозата е за меко, ветровито и влажно време.

"Очакваме още една необичайно студена зима с обилни снеговалежи, които на моменти биха могли да нарушат ритъма на живота във Великобритания, Франция и Германия, Южна Скандинавия и балтийските държави, заявява Джеймс за "Ройтерс". По думите му може да се очаква зимата да е по-свирепа в началото си заради климатичното явление "Ла Ниня" в Тихия океан, което тази година се прояви рано.

Тихоокеанските климатични явления "Ел Ниньо" и "Ла Ниня" влияят и върху Европа, а тази година "Ла Ниня се прояви по-рано от обикновено, което доведе и ранното застудяване на Стария континент, обясни той.

Последната отрицателна Северноатлантическа осцилация преди сегашната е била през 50-те и 60-те години на миналия век, когато в зимите в Европа са били особено сурови. Обикновено такава отрицателна фаза се повтаря на всеки 50 години и няма връзка с климатичните промени. По думите на Ричард Джеймс сегашната отрицателна фаза може да се окаже дълга и да бъде определящ фактор за зимите в Европа за години напред.

В момента се наблюдава корелация между период на ниска слънчева активност и негативна Северноатлантическа осцилация. Изглежда слънцето ще бъде относително слабо активно за известно време, което също е лоша новина за зимите в Европа, прогнозира Ричард Джеймс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.