1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лясковец ще се превърне в пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство

Лясковец ще се превърне в пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство

В града ще се проведе първото издание на карвинг фестивал

Лясковец ще се превърне в пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство за повече от седмица, когато в града ще се проведе първото издание на карвинг фестивал. Той се организира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие".

Официалното откриване на феста е тази вечер от 17,30 часа, когато от Градския парк ще потегли шествие на участниците, което ще се насочи към фестивалната площ, наречена „Кралство на зеленчуците и градинарството". В Музея на градинарството ще бъде открито реставрираното в реални размери колело, превърнало се в най-новата туристическа атракция на Лясковец. Първата фестивална вечер включва още изложба „Зеленчукови плетива и мотиви от лясковските къщи" и представянето на новинарския щанд „Светът на зеленчуците е изпълнен с тайни и интересни събития". Още в петък вечерта всички участници и гости ще могат пряко да се включат във фестивала - със снимка, която ще направят на място, или със свой отпечатък от ръка и отправено послание, информира Дарик радио.

Съботният ден ще мине под мотото на кулинарните състезания. В 10,00 часа започва демонстративното приготвяне на лютеница по оригинална рецепта,  в 11,00 ч. се слага началото на надпреварата между поколенията „Думам ти, дъще, сещай се, снахо".

В неделя сутринта събитията се изнасят в Джулюница, където ще бъде разпънат пазар на екологични зеленчуци. На площада в селото ще бъде показана изложбата „Тайните на старото огнище", който представя автентични вещи и земеделски пособия на градинарите гурбетчии. В следобедните часове домакин на проявите става Ланджов двор в Лясковец, който ще се превърне в арена на надпявания и надприказвания.

В понеделник събитията ще бъдат насочени към мястото на зеленчуците в здравословния начин на живот. Прояви, част от фестивала, ще има и в читалището в Козаревец - там ще бъдат показани кукленото арт шоу „7 дни в лясковските кралски градини" и мултимедията „Градинарските пътища през вековете до наши дни".

Форумът „Автентични видове лясковски зеленчуци, подправки и питиета от тях" се открива във вторник в „Лесопарка". Истинска карвинг фиеста от зеленчуци ще бъде представена между 10,00 и 14,00 ч., отново в „Лесопарка". На място своите умения в приготвянето на красива храна ще покажат майстори, към които се очаква да се присъединят учениците от великотърновската гимназия по туризъм и горнооряховската ПГХТ „Проф. Д-р Асен Златаров".

В сряда в лясковското читалище „Напредък 1870" ще бъде показан пътят на домата от перуанските Анди до Джулюница. Между 16,00 и 18,00 ч. на същото място ще се проведе детският празник „Мистър и мисис Пънч". В четвъртък читалището приема куклено арт шоу и постановката „Градинарските пътища през вековете до наши дни".

Съботният ден е отреден за най-малките лясковчани, за които се организира вечерното парти „Крал и кралица на зеленчуците". Фестивалът ще бъде закрит следващата неделя с концерт на сцената пред „Напредък 1870". Точно в 12,00 ч. там ще се извие най-дългото зеленчуково хоро.

С реализирането на проект "Карвинг фестивал - Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство" се цели да бъде създадена културна марка за градски ареал Лясковец, съобразена с местните потребности, запазваща местния дух и популяризираща района като територия на зеленчукопроизводството и гурбетчийското градинарство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.