1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Между 1200 и 1400 лв. за декар чернозем в Добруджа

Между 1200 и 1400 лв. за декар чернозем в Добруджа

Снимка:

Националното сдружение за недвижими имоти настоява за Закон за брокерите, който да регламентира отношенията в бранша

Между 1200 и 1400 лв. за декар земеделска земя се сключват сделки в Добричка област. Цената се определя както от местоположението, категорията на земята и големината на парцела, така и от размера на рентите и дори от броя на арендаторите в съответния регион. Затова сделки могат да се подпишат на цени от около 1000 до 1300-1400 лева на декар, разясни Павлина Тодорова, председател на регионалната структура на Националното сдружение за недвижими имоти в Добрич. По думите й цена от 1500 лв./дка и нагоре е спекулативна. Вече има оферти с търсена цена от 1800 и 2000 лв./дка, но тези парцели стоят и купувачи не се намират за тях.

В региона на Добруджа най-атрактивни са земите в община Добричка, в крайморските региони на Шабла, Каварна и Балчик, както и в община Ген. Тошево. Определящ фактор е и изплатената рента на собствениците от порядъка на 70-100 лева за декар. Друг основен аргумент за цената на земята е договорът за аренда, подчерта още Павлина Тодорова. Ако споразумението между собственик и арендатор е за 10 години, то се разваля много по-трудно и влияе върху цената на нивата. От особено значение са и клаузите, посочени в договора, и най-вече „задължението“ на собственика, ако се реши на продажба да предложи земите си първо на арендатора.

Прави впечатление и нарастването на цената на декар земя в селища от Варненска област, съседни на Добричка област. Например в община Вълчи дол земята е от втора и трета категория, с много добър чернозем. Изплатените ренти там са около 80 лв./дка. Нивите в тази община вече се купуват и продават на нива от 800-1000 лв./дка. Раздвижване на пазара се наблюдава и в регионите на Силистра, Плевен, Монтана, съобщи още Павлина Тодорова.

Националното сдружение за недвижими имоти работи за прокарване на Закон за брокерите, който да гарантира както професионализма на членовете на браншовата организация, така и качеството на обслужване. По този начин собственици и купувачи ще получат по-голяма сигурност при търсенето, предлагането и сключването на сделките с недвижими имоти. Това е начинът нелегитимните брокери да отпаднат от пазара и голяма част от т.нар. „агенции“ да излязат на светло, категорична е още Павлина Тодорова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.