1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Борислав Сандов се срещна с посланика на Франция Флоранс Робин

Министър Борислав Сандов се срещна с посланика на Франция Флоранс Робин

Г-жа Флоранс Робин информира министъра, че на 11 февруари Френското председателство на Съвета на Европейския съюз с подкрепата на ООН ще проведе среща на върха под мотото „Един океан“

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов се срещна с посланика на Франция в България нейно превъзходителство Флоранс Робин.

Срещата се състоя по повод поканата от Франция за присъединяване на България към Коалицията за силна амбиция за природата и хората, чиято цел е да се предприемат действия за опазването на 30% от земните и морски площи на планетата до 2030 г. Инициативата ще бъде предложена за включване в бъдещата глобална стратегическа рамка за биологичното разнообразие.

Г-жа Флоранс Робин информира министъра, че на 11 февруари Френското председателство на Съвета на Европейския съюз с подкрепата на ООН ще проведе среща на върха под мотото „Един океан“. По време на срещата ще се представи както целта на Коалицията за силна амбиция за природата и хората, така и предложение за „Нов глобален ангажимент за икономика на пластмасите“ (New Plastics Economy Global Commitment, NPEGC). Новият глобален ангажимент има за цел да покаже, че държавите са активни в справянето със замърсяването с пластмаси и не разчитат единствено на проекта на резолюция, който ще се разглежда по време на втората част на Петата Асамблея на Програмата на ООН за околна среда.

Министър Сандов изрази своето убеждение, че са необходими съвместни действия за защита на световния океан както на глобално, така и на регионално ниво. Той сподели, че страната ни активно работи за постигане на тази цел в региона на Черно море и че страната ни ще предложи да бъдат обявени трансгранични защитени територии, в това число и морски. Увеличаването на защитата на морските екосистеми и опазването на биоразнообразието е приоритет в екологичния дневен ред на правителството.

Срещата приключи с пожелание от страна на министър Сандов за успешно френско председателство на Съвета на ЕС и обща увереност, че отношенията между двете страни ще продължат да се развиват в дух на приятелство и конструктивност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.