1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Искра Михайлова ще търси диалог при решаването на конфликти по околната среда

Министър Искра Михайлова ще търси диалог при решаването на конфликти по околната среда

Снимка:

В първото си телевизионно интервю тя очерта посоките за действие по ключови теми

„Диалог е ключовата дума, на която ще заложа – ако се появяват конфликти по околната среда, те обикновено са между местните власти и желанието на активни природозащитници да опазят определени обекти. Тогава е нужно да се балансират позициите“ - така в първото си телевизионно интервю за bTV министър Искра Михайлова обясни каква ще е основната линия в предстоящата й работа. 

Искра Михайлова очерта посоките за действие по ключови теми като шистовия газ и безразборното строителството в планините и по Черноморието.

 
 „Аз и екипът ми обмисляме да предложим мораториум за строеж по плажните ивици на българското Черноморие“, заяви министър Михайлова в ефира на bTV, като поясни, че в момента се изяснява въпросът, кои територии да попаднат в обхвата на забраната за строеж: „Няма да се разрастват градовете в тази посока, няма да се строят повече хотели – което е в интерес и на туристическия бранш. Разбира се, мораториумът е само временно решение, защото българското Черноморие има нужда от ефективни законови мерки“, обясни тя и се ангажира с евентуалното премахване от началото на 2016 г. на практиката за изхвърляне на фекалии в Черно море. 
 
Относно застрояването на ски зоната над Банско министър Михайлова изтъкна, че ще направи всичко възможно да се постигне баланс с интересите на туризма, който да не навреди на природата: „Основният въпрос е, как ще се развива устойчиво планинският туризъм в тези райони и дали той ще се развива за сметка на застрояване в защитени територии. За мен е от изключително значение да вземем решенията за развитие така, че те да не накърнят природата“, изтъкна Искра Михайлова. 
 
Сходна е позицията й по темата за лифтовете на Витоша. Тя бе категорична, че Природен парк „Витоша“ има нужда от модернизация, за да е достъпен за хората, но по думите й това означава „да се промени състоянието на парка, а не да се презастрои с хотели”.
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.