1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Карамфилова: Съблюдаваме спазване на екологичното законодателство

Министър Карамфилова: Съблюдаваме спазване на екологичното законодателство

Правото на хората да бъдат чути ще бъде взето под внимание

По процедурата за инвестиционното предложение на „Кастамону България“ при село Горно Сахране, законът ще бъде спазен стриктно. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова вчера на среща с жителите на селата Горно и Долно Сахране.


Министър Карамфилова припомни, че процедурата е на финалната права, има решение на експертния екологичен съвет с 11 гласа „за“ и 3 гласа „против“, окончателното решение се взима от директора на РИОСВ – Стара Загора.

„В случай че решението бъде обжалвано пред министъра на околната среда и водите, както позволява законът, аз и моят екип ще прегледаме в детайли има ли процедурни пропуски, необходимост от детайлизиране на условия и допълнителни консултации. От началото до края ще бъдат проверени както процедурните аспекти, така и принципните условия на самото решение, така че в крайна сметка да се гарантира спазване на екологичното законодателство, за да не се допусне замърсяване и влошаване качеството на околната среда”, увери Росица Карамфилова.


„Именно с превантивните инструменти, каквито са решенията по ОВОС, гарантираме, че всеки има право да живее в чиста околна среда. Видях и чух, че хората искат точно това, затова ги уверих, че ще бъдем водени от това право“, каза министър Карамфилова пред медиите след срещата в читалището на село Горно Сахране. Тя припомни, че на този етап намеса на министъра на околната среда и водите би била извън закона.
Тя посочи, че днешното обсъждане е извън процедурата, установена по нормата за обществени обсъждания. „Дойдохме, защото искахме да чуем от първо лице какви са притесненията на гражданите. По време на срещата с жителите на селото чух много неща - някои водени от емоциите, други изключително мотивирани. Изненадана съм от проявената компетентност на някои от възрастните хора. Правото на хората да бъдат чути ще бъде взето под внимание”, каза Росица Карамфилова в заключение.


„Хората имаха възможност да ни зададат въпросите си и ние също приветстваме този контакт, затова ги призовавам да подават сигнали за всички фактори, които застрашават здравето и живота им.
Оценката на РЗИ – Стара Загора като част от комплексната оценка по ОВОС е, че няма здравен риск“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов във връзка с изразените опасения на местните хора.

В срещата участваха и областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, кметът на село Горно Сахране Янко Янков, директорът на ИАОС Росалина Инджиева, директорът на РИОСВ - Стара Загора Диана Искрева, директорът на БД „Източнобеломорски район“ – Пловдив Васил Узунов и директорът на РЗИ - Стара Загора д-р Ваня Карабойдева и представители на инвеститора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.