1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Младите „зелени“ лидери виждат места за отдих край реката и искат да забавят живота в града

Младите „зелени“ лидери виждат места за отдих край реката и искат да забавят живота в града

Министър Карамфилова връчи грамоти на двамата победители

 
„Посланията имат важна роля и вие сте новите посланици на опазването на околната среда. Във вашите есета вие показахте не само иновативно мислене, но и лидерски идеи. Вие сте нашите посланици по екологичните теми и ви отправям предизвикателството да предадете тази енергия в университета и в училище, за да вдъхновите още последователи в мисията по опазването на природата“.
 
С тези думи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова поздрави победителите в Конкурса за студенти с високи академични постижения „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“ – Александър Манов, V-ти курс „Ландшафтна архитектура“ в Лесотехническия университет, и Александър Прегьов, IV-ти курс „Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране“ в УАСГ. Всеки от тях получава наградата за най-добро представяне – годишна финансова подкрепа от 2970 лв.
 
Министър Карамфилова връчи грамоти на двамата победители и добави:
„Това не е грамота само за победител, а за лидер и начин на мислене. Затова ви пожелавам да сте още по-амбициозни и отговорни. И след време вие ще бъдете в позицията на даващия грамота на победител от следващото поколение“. Тя насърчи визионерското виждане и активна позиция по въпросите на защитата на природата като определящи в политиките по опазване на околната среда.
 
Конкурсът се провежда за втора поредна година под егидата на МОСВ в рамките на кампанията Европейска седмица на мобилността на ЕК. Той се реализира от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) с финансовата подкрепа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).
 
Предизвикателствата на устойчивото бъдеще в глобален мащаб и в България налагат вземането на ключови решения и активни действия от отлично образовани и подготвени бъдещи „зелени” лидери – това е мотото, под което се проведе конкурсът „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“.
 
В есетата си, освен че демонстрират задълбочени теоретични познания, двамата победители представят инициативи, които представляват решения за редица проблеми на устойчивата мобилност – за придвижване с обществен транспорт, проектиране на повече пешеходни зони, включително на около коритата на реките.
 
aleksandar-pregiov
Александър Прегьов пише в своето есе, че „ролята на ландшафтните архитекти и всички специалисти, които са „замесени“ в изграждането на средата около нас, се състои в това, че ние сме отговорни пред обществеността и света за пространствата, които изграждаме“ и допълва, че „трябва да можем да накараме всеки един човек да се почувства като едно цяло с природата. Осигурим ли среда, неразличаваща се от естествената, ще предизвикаме определени емоции и чувства у посетителите, които пък от своя страна неминуемо ще засилят взаимоотношенията между човека и средата“.
aleksandar-manov
 
Александър Манов обръща внимание на умората, като една от основните причини за използване на лични автомобили. Той пише:
„Дългите работни дни, тежките торби от пазара, пренасянето на лаптопи или инструменти за работа стават трудни за хората след определена възраст. Колата се явява като вид улеснение – нещо, което помага на тези хора да наваксат с изоставането“.
 
Той смята, че въпреки прекалената ангажираност, хората могат да променят темпото и за това да спомогнат повече зелени площи, а фокусът да е върху градските реки. На базата на този социален аспект на проблема градският дизайн трябва да бъде проектиран с мисията да забави живота, посочва още в есето си той.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.