1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ представи пред френски инвеститори приоритетите по околна среда за председателството

МОСВ представи пред френски инвеститори приоритетите по околна среда за председателството

Проведе се форум с представители на 24 големи компании, организиран от Посолството на Франция у нас

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова представи пред френски работодателски и бизнес организации приоритетите на МОСВ в рамките на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Tя участва във форум с представители на 24 големи компании, организиран от Посолството на Франция у нас.

„Основен приоритет на европейско ниво е запазването на високите стандарти в околната среда и качеството на живот чрез устойчиво развитие и „зелена икономика“, каза зам.-министърът. Тя постави фокус и върху прехода към кръгова икономика, ефективното използване на ресурсите, намаляване на въздействието върху околната среда и постигане на устойчив растеж чрез екоиновации. България ще е активна в законодателните и политически инициативи за създаване на подходящи условия за иновативни решения в областта на качеството на атмосферния въздух и прилагането на най-добри практики за намаляване на вредните емисии.

Представители на френския бизнес изразиха безпокойство от различните регулации в сектора в отделните страни членки и подчертаха нуждата от въвеждане на финансови инструменти за подпомагане прилагането на принципите на кръговата икономика в производството. Атанаска Николова заяви, че сред основните приоритети на българското председателство са по-доброто регулиране в сферата на околната среда, подкрепа на  балансирани законодателни решения, гарантиращи устойчивиинвестиции и просперитет на  общността.

Интерес предизвика и поканата за участие в 21-ия Европейски форум по екоиновации в областта на качеството на въздуха на 5 и 6 февруари в София догодина, организиран от МОСВ и Генерална дирекция „Околна среда“ на ЕК (http://ec.europa.eu/environment/ecoinnovation2018/1st_forum/).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.