1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ взема мерки срещу предстоящи наводнения

МОСВ взема мерки срещу предстоящи наводнения

Създадено е оперативното звено, което да информира областните управители и кметовете

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предприема действия по предотвратяване на щети от евентуални наводнения в източната половина на Дунавския водосбор и Черноморските реки, съобщават от пресцентъра, предаде dariknews.bg . Главна причина за това са прогнозираните валежи, които могат да създадат висока вълна в поречията на реките. Министър Нона Караджова е създала оперативно звено за управление на водите в извънредни ситуация, което да се грижи за предотвратяване на подобни последствия.

НИМХ информира за потенциална опасност от интензивни валежи в сряда и четвъртък, отначало от дъжд и сняг, който ще премине в дъжд. Очакваните количества са между 10 и 30 л/кв.м., на места и повече - 40-50 л. Колебанията на речните нива в повечето райони на страната са до +/- 15-20 см. С 50 до 90 см се повишиха нивата на реките Тунджа при Елхово, Айтоска при Камено и Ропотамо при Веселие. Поради това синоптичната прогноза, на 10 февруари през нощта и на 11 февруари се очаква значително увеличаване на оттока и повишаване на нивата на реките, главно в източната половина на Дунавския водосбор и Черноморските реки. Очакват се високи води и в средните течения на Арда, Тунджа и Марица, както и по река Върбица и крайните югоизточни реки Айтоска, Факийска и Ропотамо.

Създадено е оперативното звено в МОСВ, което да информира областните управители и кметовете на съответните общини в поречията на реките Айтоска, Факийска, Ропотамо, Крумовица, Върбица, Бяла река, Въча и Чепеларска да предприемат необходимите действия за провеждане на високите води през язовирите общинска собственост. Изпратени са писма до „Язовири и каскади", Напоителни системи и съответните ВиК за очакваната прогноза и за вземане на съответните мерки за провеждане на високите води през хидротехническите съоръжения, които стопанисват. Изпратено е писмо и до министъра на външните работи за незабавно уведомяване на Гърция и Турция по Конвенцията за опазване на трансграничните водни течения и езера.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.