1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На работна среща във Варна са обсъдени мерки срещу нерегламентираното паркиране върху дюни по Северното Черноморие

На работна среща във Варна са обсъдени мерки срещу нерегламентираното паркиране върху дюни по Северното Черноморие

Участниците обсъдиха различни мерки и действия, които биха спомогнали за намаляване на случаите на нерегламентирано паркиране върху дюни

  • Поставяне на табели с информация от общините и засилени регулярни проверки в критичните зони от служителите на МВР са част от спешните мерки до края на летния сезон

В сградата на РИОСВ - Варна вчера се проведе работна среща във връзка с увеличения брой постъпили сигнали за нерегламентирано паркиране на МПС и диво къмпингуване върху Черноморските дюни.

Срещата се проведе по инициатива на директора на РИОСВ-Варна с цел детайлно обсъждане на проблема и координиране на действията между институциите на територията на Варненска и Добричка област. Участваха областният управител на област Варна, заместник-областният управител на област Добрич, кметовете на общините Каварна и Шабла, както и представители на общините Аврен, Балчик, Бяла, Долни чифлик, IV РУ при ОД на МВР - Варна, РУ на МВР - Каварна, РУ на МВР - Балчик, и началникът на сектор “Престъпления против околната среда и дивата природа“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Беше поставен акцент върху необходимостта от засилване на сътрудничеството между институциите в разгара на летния сезон за провеждането на екологосъобразен туризъм по Северното Черноморие.

Участниците обсъдиха различни мерки и действия, които биха спомогнали за намаляване на случаите на нерегламентирано паркиране върху дюни. Част от предложените спешни действия са поставяне на табели от общините с информация за наличие на дюни и засилени регулярни проверки в критичните зони от служителите на МВР до края на летния сезон.

Набелязаните в дългосрочен план мерки включват: предложения от общините за обособяване на допълнителни зони за паркиране на автомобили близо до плажните ивици; отпечатване на информационни брошури с текст на английски и румънски език и раздаването им на граничните пунктове през летния сезон; поставяне на масивни информационни табели (тип билборд) с текст на два или повече езика; изготвяне на предложения за промени в законодателството с цел оптимизиране на превенцията и контрола върху дивото къмпингуване и нерегламентираното паркиране върху дюните. Прие се предложението за провеждане на повече информационни кампании с ученици и граждани от общините и РИОСВ - Варна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.