1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На живо се следи полета на три малки кресливи орли

На живо се следи полета на три малки кресливи орли

Снимка:

Малкият креслив орел – Кубрат се е излюпил се в защитена зона „Дервентски възвишения“ от мрежата Натура 2000 в България

На живо се следи полета на три малки кресливи орли, благодарение на сателитната телеметрия. Сателитната телеметрия позволява да се види миграционния път на птиците и да се знае във всеки един момент къде се намират орлите и каква е тяхната съдба.

На карта на уеб сайта (https://eagleforests.org) са визуализирани придвижванията на Кубрат, Тервел и Бояна – малки кресливи орли маркирани с GPS предаватели. 

Най-далечния мигрант от трите малки кресливи орли е Бояна, единствената женска птица, с GPS предавател, която се намира в Зимбабве.

Малкият креслив орел – Кубрат се е излюпил се в защитена зона „Дервентски възвишения“ от мрежата Натура 2000 в България и само за седмица е успял след напускане на страната ни да прелети до Ливан. Той е прелетял хиляди километри до една от най-южните точки на Африка.

Вторият малък креслив орел – Тервел е Танзания. 

Благодарение на сателитната телеметрия, ще се получи по-детайлна информация за миграционния път на малкия креслив орел; за предпочитаните му места, на които спира за почивка по време на дългия прелетен път и ще се идентифицират заплахите и причините за смъртността при птиците по време на миграция.

Изследването на вида, чрез сателитна телеметрия, се осъществява по проект „Земите и горите на орела“, изпълнявам към програма LIFE на ЕС от Изпълнителна агенция по горите в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, Югоизточно държавно предприятие – гр. Сливен и Североизточно държавно предприятие и гр. Шумен.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.