1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1 млрд. евро приходи генерира селският туризъм в Европа

Над 1 млрд. евро приходи генерира селският туризъм в Европа

Това стана ясно на пресконференция по повод 20-годишнината на Европейската федерация за селски туризъм

Селският туризъм в Европа генерира над 1 млрд. евро приходи, но в България този дял е все още е изключително малък. Въпреки че точни данни до този момент няма, по груби сметки едва 0.1% от туристите в страната практикуват този вид туризъм. Това стана ясно на пресконференция по повод 20-годишнината на Европейската федерация за селски туризъм – Еврожит, пише dnevnik.bg. Във федерацията влизат 35 професионални организации от 28 страни и разполага с разполага с 800 хил. легла от близо на 200 хил. адреса в цяла Европа.

Въпреки че селският туризъм е нишов продукт, в някои страни той съставя почти 30% и дори 40% от общия дял. Това най-често са малки предприемачи, които обаче все още не са достатъчно добре представени в сравнение с големите в туристическия бизнес. "Основната задача на организацията ще е адекватното им представяне през следващата бюджетната рамка на ЕС 2014-2020 г.", каза по време на конференцията Клаус Ехлич. Селският туризъм е добър пример за съчетание на агротуризъм, природа, култура. Голяма част от нашето наследство и култура се съхранява именно в тези райони, допълни още той.

Расте популярността на селските райони и във Великобритания, като интересът към този вид туризъм в момента достига рекордни стойности, смята Анди Удуърд. Основната ни задача е да доведем децата на село, казва още той. Там фермерският и селският туризъм генерират близо 140 млн. евро на година. В Австрия този туризъм създава 23 хил. работни места, отчетоха от организацията. Опитваме се да рекламираме и продаваме не само туристическата услуга, но и продуктите, които фермерите произвеждат. Годишно къщите за гости в австрийската провинция се посещават от 2 млн. туристи, като голяма част са деца. Предприемачите обаче се нуждаят от подкрепа на ниво регион, държава и дори европейско, финансиране, твърдят от организацията.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.