1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 1500 деца се включиха в Националната инициатива "Празник в гората"

Над 1500 деца се включиха в Националната инициатива "Празник в гората"

Събитието се проведе на 18 места в страната и се организира в рамките на Седмица на гората

Над 1500 деца от цялата страна се включиха в лесовъдските игри, организирани по време на националната инициатива «Празник в гората». Събитието е последното от поредицата инициативи, организирани в рамките на Седмица на гората 2016 г.

Стартът на игрите беше даден от инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Агенцията по горите. „Днес, години след като нашите предци са създали величествените гори, които ни заобикалят е време да представим на всички и друга основна и много важна дейност от нашето ежедневие, а именно грижите, които полагаме за горите чрез извършването на различните стопански мероприятия в тях.”, каза инж. Тони Кръстев в приветствието си към присъстващите пред екостационар „Бели брези” на територията на природен парк „Витоша”. „Витоша е едно от осемнайсетте места в страната, където в днешния ден лесовъдите организират един истински „празник в гората“ не само за най-малките, но и за техните родители и близки”, допълни той.

В продължение на няколко часа децата се почувстваха лесовъди като измерваха  диаметърът на дървото, определяха височината му като използваха за това специални инструменти. За това им помагаха експерти от Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите – София, дирекция на природен парк Витоша. Зам.-министър Георги Костов взе участие в провеждането на игрите като обясни на малките природолюбители какви са функциите на гората, значението на различните нейни обитатели, каква е ролята и работата на лесовъда за поддържане и опазване на горското богатство. Официалните гости също се включиха като участници в отборите.

Предвижда се инициативата да се превърне в регулярна дейност, като децата чрез своите учители и родители ще имат възможност се включват в подобни занимания през различните сезони на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.