1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 200 народни творци от региона на Лясковец ще се надпяват и надиграват днес по време на карвинг фестивала

Над 200 народни творци от региона на Лясковец ще се надпяват и надиграват днес по време на карвинг фестивала

За провеждането на събитието е изработен декор от над 2 клометра

Над 200 народни творци, певци и танцьори от региона на Лясковец ще се надпяват и надиграват днес по време на карвинг фестивала „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”, който продължава до 7 октомври. Специално за карнавала мерданските баби от състав „Черните тарантули” към клуба на пенсионера „Надежда” са измислили и посветили песен. В нея те се наричат млади, но с ченета, с които трудно хрупат лясковския зеленчук.

Общо три часа ще продължи народният хумор на голяма сцена пред Музея на гурбетчийското градинарство. Участват 26 формации, които са прегледали цялото българско народно творчество, за да отсеят тематични песни и танци.  В 15 ч. концерт открива групата за народен фолклор при народно читалище „Развитие – 1894 г.” и клуб на пенсионера „Вяра” от село Драгижево. В техния репертоар влизат „Тръгнала е Кера пипер да сади” и „Гурбетчии”. Следващи са малчуганите от детската градина „Вълшебство”, също от Драгижево, които ще представят „Спор в зеленчуковата градина”. Певците от козаревското читалище „Земеделец – 1899 г.” и клуб на пенсионера „Здравец” ще извисят гласове за „В градинка на боклук” и „Дилмано, дилберо”.  Джулюнските деца от танцова група „Палитра” при НЧ „Пробуждане – 1896 г.”  са подготвили „На мегдана” и „Китка”.

“Зеленчуците в нашата градина” е представлението на детската градина „Сладкопойна чучулига” – с. Джулюница. Певческа груга „Слънчице” излиза с „Песен за зеленчуците”. Клуб за народни танци „Жива вода” при читалище „Развитие – 1884 г.” от село Поликраище ще разкършат публиката с „Бранковска ръченица”. Вокална група „Росна китка” при клуб на пенсионера в Лясковец ще пее „Чушката люта, пак люта”, съвместно с детска градина „Радост”. Клубът за народни хора „Хороводен пъзел” при младежкия дом в Долна Оряховица с ръководител Цанко Михайлов ще извие четворно хоро.  На сцената ще прозвучат още „Хайде Янке”, „Що да кажа, мила мамо”, „Садила мома лук”, „Гурбетчия” – индивидуално изпълнение на Пенка Ненова и много други. Певческата група „Бели ружи” при НЧ „Напредък- 1870 г.„ – гр. Лясковец ще зарадва посетителите с „Песен за Лясковец”, „Лудо вино” и др. Самодейци от пенсионерските клубове и читалища участват и със зеленчукови плетива.

За провеждането на фестивала е изработен декор от над 2 клометра, който покрива карнавалната старинна улица пред музея. Днес на сцената ще се качат над 200 певци и танцьори от региона, който ще представят хора, ръченици и песни за зарзавата, съхранявани с векове от народа. В надиграването и надпяването сили ще мерят самодейци, читалищни състави и пенсионерски формации от региона на Лясковец и Горна Оряховица.

Днес ще се проведе и изнесено събитие в село Джулюница – зеленчуков базар на биологична продукция, както и изложба на земеделски сечива от миналото.  На 1 октомври, понеделник, се чества Международният ден на възрастните хора и специален гост ще бъде лечителят Емил Елмазов  - председател на Съюза на билкарите и производителите на жива храна. В 10 ч. той ще изнесе лекция за здравословното хранене. Освен това ще приготви на място „Светлината на Орфей”. Това е древно билково питие с минимален алкохолен процент с джинджифил и растението пефкеданос. Билкарят го е открил при своя експедиция на остров Самотраки. Той смята, че с тази билка със жълти цветове и червени корени Орфей е спасил Евридика. Старите гърци обаче не признават това тракийско възкресение и си доизмислят известната легенда - как Евридика остава в подземния свят на Хадес, защото Орфей не издържал на обещанието си пред боговете, които се съгласили да я пуснат горе, и се извърнал, за да види дали тя го следва. Така е според легендата, но истината според Елмазов е, че Евридика е била спасена с пефкеданос от Орфей и после двамата се женят и имат голямо потомство.

„Целта ни е да припомним на себе си и на света какво са направили лясковските градинари в България и чужбина”, коментира кметът д-р Ивелина Гецова.

Всеки от посетилите фестивала може да пъхне главата си в отворите на забавни паравани - рисунки на приказки като „Дядо и ряпа”, „Медената питка”, „Златната ябълка” и т. н. Атракцията е реализирана от група млади художници от Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” в състав Евгения Левтерова, Невена Левтерова, Ивайло Върбанов, Даниел Иванов и Петя Петкова. Творческият колектив е и автор на логото на феста и декора за театрална постановка „7 дни в Лясковските кралски градини”.

Десетки шатри опасват фестивалното пространство. Освен показваните в тях изложби, на място ще се разказват, истории, митове и легенди за зеленчуците, за домата, който е донесен у нас, чак от перуанските Анди, както и за вълнуващи премеждия и успехи на родните земеделци в Чехия, Унгария, Австрия и др. Организаторите не са подминали и мястото на зеленчуците в модата – на разположение на дамите са колиета от грозде, пръстен под формата на патладжан и пр. Всичко това бе изработено в арт ателиетата, които функционираха в Лясковец преди откриването на самия фестивал на зеленчуците и градинарството.

Има и много събития, посветени на кулинарни състезания между поколенията, които имат задачата да определят най-добрата лясковска домакиня. Иначе в оставащите дни до края на форума са заложени още зеленчукови партита, театрални представления, изложение на биопродукти и др. Безспорно обаче, една от кулминациите ще бъде същинското карвинг шоу, чийто домакин във вторник ще е комплекс „Лесопарка”. Организаторите са предвидили шоуто да бъде открито с демонстрации на професионалисти, след което всеки мераклия ще може да пробва уменията си в приготвянето на красива храна.

Това издание на фестивала „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”, приключва идната неделя – 7 октомври. Събитието ще има и второ издание, предвидено за пролетта на 2013 г. Проектът, по който се реализира фестивалът, е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" с 485 386 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.