1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Направени са проверки на 246 обществени поръчки по ОП "Околна среда"

Направени са проверки на 246 обществени поръчки по ОП "Околна среда"

13 април е окончателният срок да изпратим данните

Правителството беше поставило срок до края на март за възстановяване на плащанията по програма "Околна среда". Министърът на околната среда Искра Михайлова казваше няколко пъти, че до края на март ще са приключили проверките и ще бъдем  в преговори с ЕК, за да докажем какви проверки сме направили.

На финала сме на тази дейност, отне ни малко повече време, отколкото очаквахме, защото се наложи да направим проверки на 246 обществени поръчки за периода 2010-2013 година, каза Михайлова в предаването "Преди всички".

Тя припомни, че в края на октомври 2013 г. в управляващия орган се е получило писмо от ЕК, в което Комисията изразяваше своята позиция по стара кореспонденция. Това беше първият сигнал, че има сериозен проблем в провеждането на обществените поръчки за периода 2010-2013 година. Тогава нашата реакция беше да приемем становището и да променим подхода при определянето на санкции по повод смесването на критерии. На 27 ноември получихме отново писмо, в което ни се казваше, че се прекъсват междинните плащания. Направихме си план за действие и на 13 февруари имахме отново писмо от офиса на одитния отдел на дирекция "Регионална политика", в което ни се определяше срок от два месеца, за да реагираме. Този срок изтича на 13 април и той е нашият окончателен срок да изпратим данните, според изискванията на колегите ни от ЕК.

Очертава се санкцията да бъде около 100 милиона лева, размерът на грешката се повтаря в група от проекти и обществени поръчки, в момента одит на средствата от ЕС прави повторна проверка на извадка от всички проверени договори, ние се презастраховаме. Нашите аргументи в защита на бенефициентите са в няколко групи. Първо, че  2010-2013 г. обхваща период, в който са правени промени в закона за обществените поръчки. Вторият ни аргумент е, че общата стойност на тези договори е 1 милард и 500 милиона, но сертифицираните от тях разходи са 559 милиона. Изключителното забавяне на програмата намалява обема на финасовите средства. Когато през юни миналата година изпълнението й беше само 23 процента разплатени, към днешна дата програмата има над 52% разплатени. Това показва, че изпълнението на програмата се случва през тези последните години. 

На въпрос как се отразява на процеса освобождаването на 50 човека от министерството, които, както твърдят от опозицията, са експертен персонал министър Михайлова обясни: "В множество одитни доклади много пъти е повтаряно, че не е необходимо да има междинно ниво, защото това затруднява комуникацията с бенефициентите и дава възможност да се изпращат разнопосочни сигнали към общините. Ако сме направили нещо, направили сме това, че сме оптимизирали системите."

Когато става дума за такива големи проекти, каквито са по Оперативна програма "Околна среда" аз съм убедена, че си струва да помислим за вариант да подкрепим общините - да могат да теглят безлихвени кредити, да могат да получават подкрепа, за да възстановят финансовите корекции и да се разплатят с оперативните програми. Обсъждаме всички варианти с финансовото министерство, каза министърът на околната среда.

Тя уточни, че след спирането на плащанията от ЕК от бюджета са изплатени над 1 милиард лева по европейските проекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.