1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-голямата мина за азбест предизвика протести в Канада

Най-голямата мина за азбест предизвика протести в Канада

Всички разновидности на азбеста са канцерогенни за хората

Правителството на канадската провинция Квебек обмисля да отпусне 58 млн. долара заем, за да се възстанови работата на най-голямата мина за азбест в света, въпреки протести на екоактивисти, писа интернет изданието The Ecologist, цитирано от dnevnik.bg. Мината "Джефри" може да осигури износ на 6 млн. тона хризотил-азбест към по-слабо развити държави през следващите 25 години.

Въпреки че Канада премахва изцяло азбеста от строителството и сградите, държавата остава един от най-големите износители на вредната суровина. Според представители на властите, хризолитът може да се съхранява и използва безопасно. Оценка на Световната здравна организация обаче показва, че над 107 000 души умират годишно заради рак на белите дробове или други заболявания, свързани с вдишването на азбеста. Всичките му разновидности са канцерогенни за хората.

Делегация от жертви на азбеста в Азия проведе редица срещи в Квебек с призива да се забрани износът на опасния материал. В Индия, Индонезия и Филипините азбестът все още се използва масово за подсилване на циментови конструкции, сгради и пътища.

Отварянето на мината може да осигури работа на 400 души, изтъкват поддръжниците на идеята. Според международния консорциум, който може да получи заема от публични средства, днес стандартите за екологична и здравна безопасност са много по-високи отколкото преди 25 – 30 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.