1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Неработещите дренажни системи на хвостохранилищата са по-страшни от проблема с язовирите

Неработещите дренажни системи на хвостохранилищата са по-страшни от проблема с язовирите

Снимка:

За това предупредиха учени от Българската асоциация по мелиорации

Без надзор са около 2 хиляди язовира в България. Освен тях опасност представляват дигите по Дунав и неработещи дренажни системи на хвостохранилищата. За това предупредиха учени от Българската асоциация по мелиорации, пише "Дневник".

Проф. Христо Етрополски предупреди, че ако се повишат рязко температурите и падне още сняг, водата няма да може да попие в уплътнените от студа почви, нито да се оттече напълно по канализационните мрежи.

Състоянието на дигите по Дунав е лошо и те могат да не издържат очакваната голяма вълна от Европа и топенето на ледохода. Неработещите дренажни системи на хвостохранилищата са по-страшни от проблема с язовирите, каза Етрополски. По думите му потенциално опасни са и реките, които ще потекат около обектите на бившия уранодобив.

Хидроинженерите препоръчват управлението на всички язовири, независимо от големината им, да се съсредоточи в държавна агенция, която да носи отговорността. Според последното правителствено решение от преди ден язовирите преминаха на подчинение на Министерството на икономиката чрез държавното дружество "Язовири и каскади".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.