1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нощ на прилепите с дарк-карнавал се провежда на 29 септември в Пловдив

Нощ на прилепите с дарк-карнавал се провежда на 29 септември в Пловдив

Любителите на екстремни изживявания ще могат да се срещнат с истински спелеолози

Знаете ли, че прилепите са защитени животни? Искате ли да научите защо спят с главата надолу? Вярно ли е, че отглеждат малките си в детски градини? А известно ли ви е, че те летят по-добре от някои птици, ориентират се в пълен мрак чрез ехолокация и имат сложен социален живот?

Професионален отговор на всички въпроси за тези удивителни летящи бозайници, които имат ключово значение за екосистемите, могат да получат пловдивчани и гости на града по време на дългоочакваната Нощ на прилепите в Пловдив. Тя ще се проведе на 29 септември (петък) в Цар Симеоновата градина при Виенския павилион.

Събитието е подходящо както за децата, така и за възрастните. Експерти ще бъдат на място, за да разказват за живота на нощните животни. Програмата тази година включва и фотоизложба за прилепите, дефиле с костюми и маски на Батман, „подслушване“ след залез слънце на прилепите, обитаващи Градската градина на Пловдив чрез ултразвуков детектор.

Любителите на екстремни изживявания ще могат да се срещнат с истински спелеолози. Те ще представят коя е правилната екипировка и подходящото оборудване, които трябва да притежава човек, решил да посети тъмните, мокри и студени пещери, обитавани от прилепите.

Събитието се организира в партньорство от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив), СНЦ „Зелени Балкани“ и Спелео клуб „Пълдин“.  

„Нощ на прилепите“ е международна инициатива на Секретариата на EUROBATS (Споразумение за опазване на европейските видове прилепи), отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша. Днес тя се провежда в повече от 30 държави, сред които и България. Тя цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. В България се срещат 33 от 35 вида прилепи за Европа. Всички те са защитени от Закона за биологичното разнообразие, а горските и подземните местообитания на видовете са защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.