1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нови пожари близо до Атина

Нови пожари близо до Атина

Огненият ад в южната ни съседка се разраства. Повече от 200 огнеборци, 6 самолета и 6 хеликоптера се опитват да овладеят големият горски пожар на гръцкия остров Евбея. Евакуирани са няколко села, а димът достигна предградията на Атина.

Засега жертви и ранени няма, няма и изгорели къщи или стопански постройки. Въпреки това хората от всички населени места в близост до пожара са в готовност да напуснат домовете си, ако пожарникарите не успеят да ограничат стихията.

Според властите пожарът е с ширина 12 километра, а пламъците се издигат на 30 метра височина. Евбея след Кипър е вторият по големина гръцки остров и се намира в непосредствена близост до сушата. Столицата Атина е на по-малко от 100 километра. Според очевидци в предградията пепелта от пожара е падала като снежинки. Местните органи на реда обявиха бедствено положение, а работата на самолетите и хеликоптерите е затруднена от гъстия дим и високата температура.

Новият гръцки министър-председател Кириакос Мицотакис прекрати отпуската си и отиде при пожарникарите. Лекари съветват по-възрастните, децата и хората с дихателни проблеми да останат по домовете си, за да не вдишват дима.

Пожари бушуват и на други места в южната ни съседка. На остров Тасос горя малка площ гора, но там огънят вече е потушен. Опасността от нови огнища остава, предупреждават властите. Миналата година при голям пожар северно от Атина загинаха повече от 100 души. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.