1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Обсъден е механизмът за взаимодействие при разследването на престъпления срещу природата

Обсъден е механизмът за взаимодействие при разследването на престъпления срещу природата

Подчертана беше и необходимостта да се засили участието на гражданското общество в подаването на сигнали за престъпления

Експерти обсъдиха ефективните механизми за сътрудничество при опазването на защитените видове хищни птици и изпълнението на Плана за действие за борба срещу незаконното използване на отровни примамки в България, приет през 2021 г. В срещата, проведена с домакинството на МОСВ,  участваха експерти от МВР, РИОСВ, Агенция „Митници“, Асоциация на прокурорите в България, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), „Зелени Балкани“ и WWF.

среща-природа

Сред ключовите фактори за подобряване на ефективността при разследване и предотвратяване на престъпления срещу дивата природа са подобряване на сътрудничеството между отговорните институции и гражданските организации, промени в законодателството, развитие на капацитет за разследване на този специфичен тип престъпления.

Основна цел на срещата беше да се изясни начинът на взаимодействие между новия сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа“ в отдел „Икономическа полиция“ към МВР и всички останали участници в процеса: МОСВ, РИОСВ, БАБХ, прокуратурата и неправителствените организации. Ясно беше заявен ангажиментът престъпленията срещу природата да се преследват с предвидената тежест от закона. Подчертана беше и необходимостта да се засили участието на гражданското общество в подаването на сигнали за престъпления и на природозащитните организации с тяхната експертиза в разрешаването на случаите. Страните изразиха увереност, че новият сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа“ ще има ключова роля в успешното координиране на дейностите.

Благодарение на организираните обучения за разследване на престъпления срещу природата десетки прокурори могат да се включат активно в помощ на разследващите полицаи при установяването им. Участниците в срещата обсъдиха и провеждането на обучения на регионално ниво, които да подпомогнат координацията и прилагането на протоколите за действие при случаи като използване на отровни примамки и подобни нарушения.

През следващите години с приоритет ще се почистват складовете със залежали пестициди, които попадат в защитени зони или във важни местообитания на защитени видове. Това стана ясно по време на обсъждането по темата за обезопасяването на старите складове с пестициди на територията на България. БДЗП предостави информация за актуалното състояние на някои от старите складове, които се намират в територии, приоритетни за опазване. Въпросът за нелегалната търговия с пестициди от страни извън Европейския съюз обедини организациите и институциите около необходимостта от повишен контрол и мерки за предотвратяването ѝ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.