1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Бургас разполага със собствена мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух

Община Бургас разполага със собствена мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух

С изложба и презентация на екологичните проекти и инициативи бяха закрити днес Дните на екологията в града

Много важен аспект, по който община Бургас работи, е качеството на атмосферния въздух, посочи по време на заключителна среща по повод приключването на Дните на екологията в Бургас Атанаска Николова, зам.-кмет по екология и евроинтеграция, предаде радио „Фокус”.

„Засега в България сме единствената община, която разполага със собствена мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух. Още много трябва да се направи, за да постигнем добро качество на въздуха, защото Бургас има аналогични проблеми като тези на големите градове с развит транспорт и индустрия, но усилията ни в тази посока не са малки. Най-големият проект, който изпълнява община Бургас за интегриран градски транспорт, след три години ще доведе до намаляване на емисиите на замърсяванията до над 1500 т на годишна база. Това ще се получи в резултат на цялостното обновяване на автобусите от градския транспорт с изграждането на т.нар. бърза автобусна линия, която ще съкрати времето на превоз и изцяло рехабилитирана транспортна система с изграждането на мрежа за велосипеди”, каза още зам.-кметът.

"Над 20 км велосипедни алеи ще бъдат изградени в рамките на 3 години. Ние сме една от малкото общини, които имат приета от Общинския съвет Стратегия за устойчиво енергийно развитие и план за действие. Целта е до 2020 година Бургас да намали въглеродните емисии с над 25%, да увеличи енергийната ефективност на 127% и подпомогне използването на възобновяеми енергийни източници да достигне 26%”, обясни зам.-кметът.

С изложба и презентация на екологичните проекти и инициативи на община Бургас бяха закрити днес Дните на екологията в града.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.