1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Община Добрич с европейска награда за енергийна ефективност

Община Добрич с европейска награда за енергийна ефективност

Отличието ще бъде връчено в Брюксел

Община град Добрич е удостоена с първа европейска награда за своята стратегическа политика в областта на енергийната ефективност, предаде кореспондент на www.agro.bg в Добрич. Наградата се присъжда от европейската мрежа за енергийна ефективност „Енержи Сите” за най-добри постижения в резултат на проекта „Управление на енергията в общините – МОДЕЛ”.  Церемонията по връчване на наградите ще се проведе по време на Европейската седмица на устойчивата енергия в Брюксел от 22 до 26 март 2010 г. – едно от най-престижните събития на Европейския съюз.

Община Добрич заедно с други български и европейски градове участва във  второто издание на международния конкурс за наградата на проект „Управление на енергията в общините – МОДЕЛ”. Проектът стартира в началото на 2008 г., когато чрез националния координатор за България – ЕкоЕнергия (Секретариат на Общинската мрежа за енергийна ефективност) се присъединиха седем български общини – Белене, Габрово, град Добрич, Криводол, Лом, Пазарджик и Смолян. Те решиха да бъдат новаторски и творчески в областта на използването на енергията и повишаването на енергийната ефективност, за да подобрят качеството на живот на своите жители.

Тази година Община град Добрич отново ще се присъедини към ежегодната кампания на Световния фонд за дивата природа и неговата инициатива -  Часът на Земята 2010 на 27 март от 20.30-21.30 часа чрез изключване на част от уличното осветление в централна градска част. Инициативата цели повишаване на интереса и ангажираността с проблемите на промените на климата – една от най-сериозните заплахи, пред която е изправен съвременният свят. В тази връзка Община град Добрич призовава гражданите да се включат в европейската кампания на градовете, полагащи усилия за намаляване на вредните парникови емисии, като изключат осветлението си за 1 час на 27 март от 20.30 до 21.30 часа. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.