1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинският съвет в Добрич одобри провеждането на местен референдум за добива на шистов газ

Общинският съвет в Добрич одобри провеждането на местен референдум за добива на шистов газ

Учени от БАН вече обявиха, че проучванията са безопасни, докато във Франция забраниха спорна технология за добива на шистов газ

Общинският съвет в Добрич реши на извънредно заседание при всяко заявено намерение за проучване и добив на шистов газ в общината да се провежда местен референдум, съобщи БТА.

Общинарите обаче отхвърлиха предложението на 15 общински съветници подобно допитване да се проведе заедно с изборите за президент и органи на местната власт на 23 октомври. Вносителите на докладната записка предложиха жителите на Добрич да се произнесат по въпроса "Съгласни ли сте да бъдат извършвани проучвания и добив на шистов газ на територията на община Добрич" и за допитването да бъдат заделени 30 370 лева.

Мнозинството от ГЕРБ декларира, че е "за" референдум и докладната записка ще бъде включена в дневния ред на заседанието на Общинския съвет на 20 септември, за да могат всички общински комисии да се произнесат и да се гарантира законосъобразността на допитването.

Трябва да се организира широко обществено обсъждане на искането за проучване на шистов газ извън изборната кампания, заяви кметът на Добрич Детелина Николова. Тя допълни, че общината ще покани експерти от БАН, неправителствени организации, Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на околната среда и водите, за да могат гражданите да гласуват информирано на референдума.

Очаква се правителството да подпише договор с американската петролна компания "Шеврон" да проучва Североизточна България за находища на природен газ в шистови скали и възможностите за добив на синьото гориво. Учени от БАН вече обявиха, че проучванията са безопасни, докато във Франция забраниха спорна технология за добива на шистов газ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.