1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинският съвет в Силистра решава за отдаването под наем на над 16 000 декара общински мери и пасища

Общинският съвет в Силистра решава за отдаването под наем на над 16 000 декара общински мери и пасища

На две поредни заседания съветниците не можаха да се разберат кой вариант да изберат - конкурс или явен търг

На извънредна сесия днес Общинският съвет в Силистра трябва да реши с каква процедура да бъдат отдадени под наем над 16 000 декара общински мери и пасища. На две поредни заседания съветниците не можаха да се разберат кой вариант да изберат - конкурс или явен търг, информира БНР.

В основата на спора са над 400 000 лева европейски субсидии, които ще приберат бъдещите наематели на общинските пасища. От ГЕРБ, Атака и ВМРО настояват за конкурс с критерии, които дават предимство на местните животновъди.

Според Иван Генов от БСП провеждането на явен търг ще осигури равнопоставеност на всички кандидати, както изисква законът. "Нарушения се правят с цел да бъдат ограничени възможностите на лица, извън населеното място, да кандидатстват в населеното място, както и лица, които не притежават животни", допълни Генов.

Ако съветниците и днес не стигнат до решение, има реална опасност за общинските мери и пасища изобщо да не бъдат получени субсидии. Срокът за очертаване на парцелите в Разплащателната агенция приключва в средата на май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.