1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Очарованието на миграцията - ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ПТИЦИТЕ 2017

Очарованието на миграцията - ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА ПТИЦИТЕ 2017

Снимка:

39 партньорски организации от 38 държави в Европа и Централна Азия, ще се включат в инициативата

На 30 септември и 1 октомври 2017 г. в Европа и Централна Азия се честват Европейските дни на птиците. Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към местата си за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, прелитайки по техните въздушни маршрути. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия свят и очарованието на миграцията.

 „За съжаление повечето от мигриращите видове птици са подложени на голяма опасност, поради загубата на местообитанията и климатичните промени в местата за гнездене, зимуване и ключовите райони за почивка по време на прелета” - споделя Стойчо Стойчев – директор по природозащитата в БДЗП.

За мигриращите видове птици съществуването на подходящи гнездови територии на север, места за почивка и безопасно преминаване по миграционните пътища, както и подходящи местообитания в местата за зимуване, са жизнено важни. Целта на Европейските дни на птиците 2017 е да разкажат за чудото и очарованието на миграцията на птиците и за потребностите на прелетните птици в зоните за размножаване, по миграционните пътища и в районите на зимуване в Европа и Африка.

39 партньорски организации  от 38 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия, ще се включат в инициативата. Планирани са хиляди събития. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи в Европа и Азия и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали. Миналата година 40 страни в Европа и Централна Азия участваха в организирането на повече от 1000 събития, които бяха посетени от над 20 000 души. Що се отнася за птиците, числата са още по-внушителни: почти близо 6 милиона птици са били преброени през 2016 г.

През 2017 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество (BirdLife Словакия). Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците.

Градове-домакини на събитието:

София

(30 септември) Информационен щанд в Зоологическата градина на тема „Орлите на България“. Събитието е част от кампанията на БДЗП „За да има орли“.

Свищов

(30 септември) Наблюдение на птици и щанд на БДЗП в местността „Паметниците“.

Гоце Делчев

(1 ноември) Наблюдение на птици в района на рибарници Гоце Делчев. Начало: 10:00 ч. от завода за производство на ципове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.