1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Одобрени са находищата на минерални води за безвъзмездно предоставяне на общините през 2024 г.

Одобрени са находищата на минерални води за безвъзмездно предоставяне на общините през 2024 г.

Таксите за водовземане от находищата на минерална вода и участъците от находищата, след предоставянето им за управление и ползване на съответната община, се определят с тарифа, приета от Общинския съвет, и се превеждат по сметка на общината

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов одобри Списък на находищата на минерални води - изключителна държавна собственост, които могат да се предоставят безвъзмездно на общините за управление и ползване през 2024 г.

Министерството на околната среда и водите може да предостави за управление на общините 8 находища на минерални води и 5 участъка от находища за срок до 2036 г.

Списъка с находищата, одобрени за безвъзмездно предоставяне през 2024 г.,  можете да намерите на интернет страницата на министерството на адрес:

https://www.moew.government.bg/bg/vodi/mineralni-vodi/spisuci-po-133-na-pzr-na-zid-na-zv-i-resheniya/

Предоставянето на минералните води, посочени в списъка, се извършва по писмено заявление от кмета на съответната община след решение на Общинския съвет. Срокът за подаване на писмените заявления е до 31 януари 2024 г.

Министърът на околната среда и водите в срок до 14 дни от подаване на заявлението с решение предоставя находището на минерална вода или участъка от находище на съответната община. Решението се публикува на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите.

Преди издаване на разрешителни, кметът има задължението да възложи определянето на експлоатационните ресурси на минералните води в участъка  от подземното водно тяло и техническия възможен дебит на водовземните съоръжения.

Таксите за водовземане от находищата на минерална вода и участъците от находищата, след предоставянето им за управление и ползване на съответната община, се определят с тарифа, приета от Общинския съвет, и се превеждат по сметка на общината.

Повече информация можете да намерите на адрес:

https://www.moew.government.bg/bg/vodi/aktualno-novini/

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.