1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 44 случая на птици, загинали от токов удар, са регистрирани в района на бургаските езера

Около 44 случая на птици, загинали от токов удар, са регистрирани в района на бургаските езера

Най-голям е броят на загиналите бели щъркели – 36 екземпляра

Около 44 случая на птици, загинали от токов удар, са регистрирани в района на бургаските езера към момента, съобщи Антон Ковачев, експерт от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), предаде Агенция "Фокус".

От тях 11 са смъртните случаи в следствие на директен сблъсък с жици. Останалите 33 случаи са в следствие на токов удар при излитане или кацане от електрически стълб. Най-голям е броят на загиналите бели щъркели – 36 екземпляра. Следват розовите пеликани, малките бели чапли, речни чайки.

Преобладават смъртните случаи на бели щъркели, тъй като това е вид, който гнезди в езерата край Бургас. Младите птици най-често стават жертва на токов удар. Когато се учат да летят те са по-непохватни и кацайки върху стълбовете, част от тях загиват. През Бургас преминава източно - европейският миграционен път на птиците „Виа понтика” и годишно над града прелитат над 200 хиляди бели щъркела. Част от тях използват езерата и околностите за почивка и често, кацайки по стълбовете, загиват.

В рамките на проекта, който дружеството изпълнява в момента, основната цел е обхождане на най-опасната наземна електропреносна мрежа, която е разположена около бургаските езера и събраната информация за влиянието на електропреносната мрежа се изразява в два основни аспекта. Първият е риск от токов удар, когато птиците излитат или кацат на стълбовете. Тогава се получава късо съединение между птицата и фазата на изолатора на ел. стълб. Вторият аспект обхваща смъртни случаи, които са регистрирани в следствие на директен сблъсък на птицата с електрическите жици. „След като съберем достатъчно информация ще се свържем с електроразпределителното дружество в региона и се надяваме съвместно да модернизираме част от по-старите електрически стълбове”, посочи Ковачев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.