1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Онлайн карта събира информация за застрашените пещери у нас

Онлайн карта събира информация за застрашените пещери у нас

Картата позиционира над 600 пещери в България

Онлайн карта в Google Maps започна да натрупва информация за застрашените пещери у нас, съобщи Блулинк. Картата е дело на пещерен клуб “Хеликтит” и позиционира над 600 пещери в България, като представя проблемите им. За всяка пещера има и допълнителна информация, много от тях са представени със снимки.

„Ще се радваме, ако се включите активно за попълване на базата данни на застрашените пещери в България”, казва по повод създаването на картата Алексей Жалов от Българска федерация по спелелогия.

Константин Стоичков от “Хеликтит” споделя: „невежеството и липсата на информация, че не трябва да се рушат пещерни образувания, масовото, нерегламентирано влизане на туристи и пещерняци води до повишаването на температурата, цапане на образуванията, повишаване на въглеродния диоксид и унищожаване на пещерната фауна. Иманярството, битовото и промишлено замърсяване на водите, използването на пропастите за сметни ями и изхвърлянето на умрели животни в тях, както и незаконните кариери разрушават естествения карстов пейзаж”.

От федерацията неведнъж призовават за приемане на Закон за пещерите, който да регламентира опазването им и да даде възможност за санкциониране на вандалските актове в пещерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.