1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Онлайн карти ще информират гражданите на ЕС за основните източници на замърсяване на въздуха

Онлайн карти ще информират гражданите на ЕС за основните източници на замърсяване на въздуха

Регистърът има за цел да помогне на европейците да се ангажират активно при вземането на решения, засягащи околната среда

Нови онлайн карти ще информират гражданите на ЕС за основните дифузни източници на замърсяване на въздуха, като например транспорта и авиацията, съобщиха от еврокомисията. Новият комплект от 32 карти показва къде се изпускат в атмосферата определени замърсители, като азотни оксиди или прахови частици например. Той допълва съществуващите данни за емисиите на отделни индустриални предприятия от Европейския регистър за изпускането и преноса на замърсители на околната среда. Подробният комплект позволява на европейците да видят при разделителна способност 5 на 5 km къде се изпускат замърсителите. Те включват информация за азотните оксиди (NOX), серните оксиди (SOX), въглеродния оксид (CO), амоняка (NH3) и фините прахови частици (PM10). Регистърът има за цел да помогне на европейците да се ангажират активно при вземането на решения, засягащи околната среда.

"Знанието е жизненоважно, за да се ползват с доверие нашите действия. Освен това то дава на гражданите важна информация. Тези карти показват истинска решимост всеки да бъде осведомен за източниците, които замърсяват въздуха", коментира представянето на картата Янез Поточник, еврокомисарят по околната среда.

Замърсяването на въздуха е сериозна заплаха за здравето, особено за рисковите групи — като например децата и хората с дихателни заболявания. Информирайки гражданите за замърсяването на въздуха, произтичащо от транспорта, домакинствата и други източници, близо до местата, където живеят, тези карти ги насърчават да предприемат действия и да изискват от властите да внесат подобрения", допълва професор Жаклин Макглейд, изпълнителен директор на Европейската агенция за околната среда.

Дифузните източници на замърсяване са широко разпространени и са концентрирани предимно в гъстонаселените райони. Многобройните малки индивидуални емисии от къщи или превозни средства, събрани заедно, представляват значителен дифузен източник на замърсяване, особено в градовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.