1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН замрази правото на Румъния да търгува с въглеродни емисии

ООН замрази правото на Румъния да търгува с въглеродни емисии

Страната е нарушила правилата за докладване на емисиите

ООН замрази правото на Румъния да търгува с излишъка си от разрешителни за изпускане на парникови газове, след като страната е нарушила правилата за докладване на емисиите. Това е съобщило в понеделник румънското министерство на околната среда, цитирано от EurActiv.

Нередностите в данните за 2010 г. са констатирани от прилагащия комитет на конвенцията по климата към ООН на последното му заседание в Бон. Според органа националната система за инвентаризация на годишните емисии не е поддържана както трябва. Правителството не е изпълнило шест критерия за търговия с държавни квоти за емисии (предписани емисионни единици, ПЕЕ) и поради това сега няма да може да продаде излишъка си от въглеродни активи. Акредитацията на Букурещ няма да бъде възстановена, докато проблемите не бъдат решени.

Заради санкцията от ООН вчера шефът на агенцията по околна среда Йосиф Наги е подал оставка, допълва АФП. Според информационната агенция Наги, който зае поста през 2010 г., е заявил, че плаща за грешките на предшествениците си. Премиерът Емил Бок призова за по-коректно изчисляване на емисиите, така че до 6 месеца Румъния да възстанови "въглеродните" си права.

Миналата година румънското екоминистерство обяви, че ще привлече 1.5 млрд. евро чрез продажбата на 300 млн. въглеродни кредита по Протокола от Киото. Преговори са водени с две японски компании.

Миналата седмица ООН отне правата за въглеродна търговия на Украйна, след като комитетът по климатичните промени установил, че страната е докладвала по-ниски от реалните емисии. През 2010 и в началото на 2011 г. България също временно не участваше на международния пазар на емисии заради неточно докладване на парниковите газове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.