1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Оперираха женски амурски леопард от софийския зоопарк

Оперираха женски амурски леопард от софийския зоопарк

Хирургическата интервенция е извършена от екипа на Централната ветеринарна клиника в столицата

Рунка, 21-годишният женски амурски леопард от софийския зоопарк, претърпя хирургическата операция, извършена от екипа на Централната ветеринарна клиника в столицата, съобщи БГНЕС.

Проблемът, заради който се наложи Рунка да посети болничното заведение, бе наличието на кръв в урината й. След прилагането на едноседмичен курс лечение с антибиотици, който не доведе до никакво подобрение в състоянието на леопарда, тя бе упоена, за да се изследва обстойно причината за състоянието й. Анализът на извършените изследвания показа, че основният проблем на Рунка е тумор в областта на маточната шийка. Той бе и причината за затрудненото уриниране и кървене. След кратко обсъждане с управата на зоопарка, специалистите от клиниката взеха решение туморът на женския леопард да се отстрани хирургически. След навременната хирургическата интервенция туморът беше успешно отстранен и Рунка върната в клетката си, за да се събуди под наблюдението на гледачите.

Поради ниските температури през зимния сезон в клетката на екзотичното животно е осигурено допълнително отопление, за да се поддържа телесната му температура. След два дни постепенно възстановяване, Рунка е възвърнала обичайния си апетит и вече се разхожда във външното ограждение на клетката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.