1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриха възстановен древен слънчев календар в Разлог

Откриха възстановен древен слънчев календар в Разлог

Според специалистите той е един от най-точните и е принос на българите към световната култура

Възстановен древен слънчев календар, намерен в Разлог, ще бъде открит в централния парк на града на 22 септември от 11 ч., съобщиха от общинската управа. Според специалистите календарът е един от най-точните и е принос на българите към световната култура.

Археологическата находка от Разлог е единственото пълно и запазено изображение на древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България, допълват от общината.

Древният календар - символ на българското летоброене, е намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на XX век. Той представлява каменен диск с кръгообразна форма и диаметър 10 см. Двустранно е покрит с нисък релеф и е пробит в средата, тъй като вероятно е бил ползван за амулет. Българите използват календара от дълбока древност до края на XIX век. След проучвания археолозите датират находката от VIII век сл.Хр.

Календарът съдържа 12 образа на животни, символизиращи годините в 12-годишния цикъл на времето с пет времеви завъртания. Те образуват 60-годишния период, основен за календара (време, за което Юпитер прави една обиколка около Слънцето).

Възстановяването на календара върху 12 мраморни морени, всяка от които тежи между един и два тона, започва през 2007 г. Заслугата е на скулптора Асен Ботев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.