1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Парламентът одобри консенсусните промени в Закона за горите

Парламентът одобри консенсусните промени в Закона за горите

За строежа на нови ски лифтове и съоръжения остава старият режим – с промяна на предназначението на земята

Парламентът одобри консенсусните промени в Закона за горите, свързани със строежа на съоръжения в горски територии, предаде Агенция „Фокус”.

„Станции и стълбове на съществуващи ски лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и/или модернизация ще могат да се узаконят със строително разрешително, което ще важи 20 години.

Земята под съоръженията остава горски фонд. Без промяна на предназначението ще се изграждат нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия; надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения, водопроводи и канализации с диаметър 1500 мм”.

Това предвиждат текстове от промените в Закона за горите, които парламентът прие на второ четене. За строежа на нови ски лифтове и съоръжения остава старият режим – с промяна на предназначението на земята.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Георги Пирински заяви, че управляващите, цитирайки опита на Швейцария, Австрия и други алпийски страни, трябва да имат предвид, че зад успеха на тези страни, стои съгласие между същите тези групи интереси, които виждаме да се сблъскват у нас. Само че, за разлика от нашия опит, при тях е имало много сериозен, разумен процес на балансиране на интересите, подчерта Пирински.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.