1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пазете се от опасни нашественици! Не засаждайте инвазивни чужди видове, дори и да Ви ги подаряват!

Пазете се от опасни нашественици! Не засаждайте инвазивни чужди видове, дори и да Ви ги подаряват!

Не бива да подпомагаме разпространението на видове, които вредят на дивата природа и хората!

Посрещаме новата година и всички искаме тя да донесе здраве, мир и благополучие. Всяка възможност за повече радостни часове сред природата, с хора, които харесваме са добре дошли. Не всяка кампания за разсаждане на дървета и храсти заслужава нашата подкрепа, обаче. Не бива да подпомагаме разпространението на видове, които вредят на дивата природа и хората! Не всяко зелено и красиво цъвтящо растение е полезно. Някои от тях изместват и унищожават местната растителност, вредят или тровят хората и животните.

В поредната кампания за създаване на гора, в която отново са включени и инвазивни чужди видове растения Гората.бг призовават:  Да започнем ли 2022 г. като подарим 2022 пратки с 20 220 дръвчета (5000 от които са  златен дъжд)? Така ще я изпълним със смисъл още от първите дни и ще изпратим силно послание: да е изобилна, богата, щастлива, пълна с добро, повече чист въздух, красота и зеленина!

Този призив ужасява всеки, които знае що за растение е златният дъжд! 

Златният дъжд (Laburnum anagyroides синоним Laburnum vulgare, стр. 209) е агресивно разпространяващ се инвазивен чужд вид.

Засадено като декоративно растение то подивява на много места из страната. Расте на групи с различни размери – от няколко десетки до няколкостотин индивида. Регистрирани са до 40-45 семеначета и едногодишни растения на един квадратен метър. Предпочита слънчеви места, но издържа и на засенчване. Конкурира се с местните видове за хранителни вещества, светлина и пространство. Образува плътни обраствания. Когато е подлес в горите, води до допълнително сгъстяване на склопа и обедняване на тревната покривка.

Растението НЕ Е МЕДОНОСНО. По време на цъфтеж привлича пчелите с ярко жълтите си цветове. Веднъж опитали те не се връщат повече, защото в него няма нектар и напразно губят сили. Изследване проведено в Опитна станция по пчеларство, в София е установило само следи от нектар в цветовете.

Цялото растение на златния дъжд (Laburnum anagyroides) е отровно – корени, кора, дървесина, цветове, семена, заради съдържанието на алкалоида цитозин. В коментарите под поста на Гората.бг има и такива на хора споделили, че тъй като  растението е отровно ще го засадят в дивата природа, далеч от хора и животни. Какво очакваме да се случи там като имаме предвид, че златният дъжд е бързорастящ вид, расте навсякъде, много добре се развива на богати  и на бедни, на умерено влажни и на добре дренирани почви? Това несъмнено ще доведе до нови и нови завоевания на златния дъжд сред безценната ни дива природа, на които сами слагаме началото.

Нека не забравяме и че през отминалата година Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България за неизпълнение на Регламент 1143/2014 за предотвратяване и управление на въвеждането и разпространението на инвазивни чужди видове. Всички ние трябва да подкрепяме усилията на страната ни,  да се образоваме за опасните нашественици и да опазваме ценните местни видове и местообитания.

Повече информация за:
- избор на подходящи местни видове дървета и храсти, в зависимост от качествата им и условията на средата и
- примери за медоносни видове дървета и храсти от българската флора
ще намерите в интернет сайта на нашия проект, съфинансиран от програма Life на ЕК, както и на страницата ни във Фейсбук.



 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.