1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Перу разследва смъртта на близо 900 делфина

Перу разследва смъртта на близо 900 делфина

Засега хипотезата за вирус е най – вероятна

Властите в Перу са започнали разследване, след като най-малко 877 делфина са били изхвърлени на брега между януари и април. Причината изглежда е вирус, съобщава Министерството на околната среда, съобщава АФП.

"Засега хипотезата за вирус е най – вероятна и това не се случва за първи път. Имаме случаи на масово заболяване от "морбиливирус" в Перу, в Мексико и САЩ", обясняват от министерството.

Вирусът засяга китоподобните и е подобен на предизвикващия болестта "Гана". "Очакваме резултатите от анализите на труповете на делфините", каза заместник - министър на околната среда и отхвърли хипотезите за смърт на морските бозайници от рибарски мрежи или замърсяване на водите.

Повечето от загиналите делфини са от вида бутилконоси и са изхвърлени от водата по протежение на 170 км от северните брегове на страната.

От своя страна Научната организация за запазване на морските животни /ORCA/ обвинява за случаите проучвателните дейности на петролните компании в района, които според природозащитниците, причиняват шум, който засяга китоподобните по акустичен път. Според ORCA повече от 3 000 делфина са били изхвърлени по северните брегове от януари досега, отбелязва БГНЕС.

Ръководителят на Перуанския Морски институт /Imarpe/, Герман Васкес, отхвърли тази версия и уточни, че резултатите от пробите, изпратени в САЩ, ще са готови след 15 дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.