1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пластмаси причиняват малформации при морски птици

Пластмаси причиняват малформации при морски птици

Не е изключено болестта да има отражения и върху хората, смятат изследователите

Ново заболяване при морски птици, причинено от микропластмасови частици, откриха британски учени, изследвали буревестници на остров Лорд Хау. Той се намира в Тасманово море между Австралия и Нова Зеландия.
 
Болестта е наречена пластикоза и е регистрирана за първи път, съобщават учените от Лондонския природонаучен музей. Те са установили, че тя не се причинява от вирус или бактерии, а от малки парченца пластмаса, погълнати от птиците. В резултат се стига до възпаления в храносмилателния тракт, които водят до вътрешни малформации. Така се нарушават растежа и храносмилането на животните и те умират. При по-млади екземпляри болестта може да доведе дотам, те да умрат от глад, тъй като стомасите им са пълни с несмилаеми пластмасови частици.
 
Подобно изследване на вътрешни органи на птици се провежда за пръв път, изтъкват от музея. Заболяването вероятно се среща и при други животни, хранещи се с морски организми. Не е изключено болестта да има отражения и върху хората, смятат изследователите.
 
Проучването е проведено през период, продължил няколко години. Остров Лорд Хау се намира на 600 километра източно от Австралия, дълъг е 10 километра и има площ от близо 15 квадратни километра. Вписан е в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното наследство от глобално природно значение. По-голямата част от острова е заета от девствени гори, като много от растенията и животните не се срещат другаде по света, а населението наброява близо 400 души. 
 
Буревестниците са сред най-разпространените птици на острова и според учените умишлено приемат пластмасовите парченца, защото ги смятат за храна.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.