1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Почвата на Марс в по-голямата си част прилича на земната, според специалисти

Почвата на Марс в по-голямата си част прилича на земната, според специалисти

Едно от проучванията е на киселинността на почвата

От дълго време учените вярват, че почвата на Марс е твърде окислена, за да предлага благоприятни условия за живот.

Данните от ново изследване обаче показват, че тя не е толкова враждебна, колкото се смяташе досега, съобщава сайтът Space, цитиран от БТА. Според специалистите повърхността на Червената планета изобилства от окисляващи съединения, които застрашават оцеляването на сложни молекули като органичните химикали - градивните елементи на познатия ни живот.

Нов анализ на данни, събрани от спускаемия апарат "Феникс" на НАСА, показва, че случаят не е точно такъв. "Почвата на Марс може да съдържа малко количество окислители, но в по-голямата си част тя е "доброкачествена" и прилича на земната", обясняват авторите на проучването от изследователския център "Еймс" на НАСА и института СЕТИ.

От пристигането си на Червената планета през май 2008 г. апаратът "Феникс" е направил многобройни изследвания на марсианската почва с помощта на химическата си лаборатория WCL.

Едно от проучванията е на киселинността на почвата. Специалистите припомнят, че окисляването е разрушителен процес, който "разкъсва" сложни молекули като ДНК. Това е причината, поради която е необходимо хората да си набавят антиоксиданти чрез храненето.

Досега учените смятаха, че почвата на Марс е силно окислена заради експерименти от 70-те години на миналия век, направени от апаратите "Викинг" на НАСА. Новото изследване обаче чертае по-розова картина, изобразяваща марсианската почва като по-гостоприемна за живот.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.