1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Постигането на нов договор за климата е напълно възможно

Постигането на нов договор за климата е напълно възможно

Предстои да се постигне съгласие между бедните и богатите страни по финансирането

Поредният кръг от дебати за климата в Бон през август не доведе до напредък по ключови въпроси като финансирането и преходните цели. "Въпреки това ново споразумение за климата е възможно да бъде постигнато в края на тази година", заяви шведският преговарящ по климатичните въпроси Андрес Туресон зa EurActiv в интервю за впечатленията му от изминалите международни климатични преговори.

Според Туресон са се провели само няколко съществени дискусии по най-сложните въпроси, но все пак положителна стъпка са били декларираните от Нова Зеландия преходни цели. “Също така бяха важни дискусиите за това как целите да се превърнат в задължителни”, каза той, цитиран от EurActiv.

Андрерс Туресoн е убеден, че е възможно да се стигне до ново международно споразумение в Копенхаген, но признава, че ще бъде трудно. Преди срещата остава много важният въпрос кой и какво трябва да прави и до каква степен трябва да се включат развиващите се страни.

Все още предстои да се постигне съгласие между бедните и богатите страни по въпроси като финансирането, обмена на технологии и адаптирането им, като не е ясно и как ще бъдат обвързани със задължения развиващите се страни в евентуално международно споразумение.

Цел номер едно за Швеция като председател на ЕС до края на годината  е да успее да изготви обща позиция на ЕС за разговорите в Копенхаген. За да направи крачка към повишаване на поставените за 2020 г. цели за 30-процентно намаляване на вредните емисии в сравнение с нивата от 1990 г., ЕС очаква от останалите развити страни да декларират сходни намерения, а от развиващите се страни адекватни обещания за постигане на целите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.