1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2014 г. WWF възстанови или започна възстановяване на повече от 6 600 хектара влажни зони в Зеленото сърце на Европа

През 2014 г. WWF възстанови или започна възстановяване на повече от 6 600 хектара влажни зони в Зеленото сърце на Европа

Снимка:

Незаконният улов продължава да представлява сериозна заплаха за есетровите популации

През 2014 г. WWF възстанови или започна възстановяване на повече от 6 600 хектара влажни зони в региона на Зеленото сърце на Европа, който обхваща 12 страни от Централна и Източна Европа, включително България, Унгария, Румъния, Сърбия и Украйна. 

"Нашата цел е до 2025 г. да опазим, възстановим и/или да осигурим устойчиво управление на 2 милиона хектара сладководни екосистеми по поречието на Дунав и притоците й", каза Андреас Бекман, директор на Дунавско-Карпатската програмата на WWF. „По този начин осигуряваме наличието на основни екосистемни услуги, от чиста вода до защита от наводнения, както и увеличаване на устойчивостта към последствията от промените в климата“, допълни той.

За да се подобри защитата на ценни влажни зони, WWF подкрепи развитието на интегрирани планове за управление на реките Морава, Март-Дие и Тая (които са между Австрия, Словакия и Чехия), река Тиса в Унгария и Долен Дунав в Румъния и България.

"Изграждането на ВЕЦ в региона все още представлява основен риск за свободно течащите реки", каза Лорис Ерейфе, регионален мениджър на програма „Води“ на WWF. „Ние трябва да гарантираме, че настоящият бум в строителството на малки ВЕЦ носи нетни ползи по отношение на възобновяемите енергийни източници, която не е за сметка на загубата на екосистемни услуги“, допълни Ерейфе.

WWF започна Кампания за привличане на вниманието към заплахите, които тегнат над естествени реки в Румъния и България, както и за прилагане на насоки за развитието на ВЕЦ в региона. В Румъния убедихме правителството да се ангажира с определяне на „зони без достъп“ за ВЕЦ, и да не позволява използването на фондове от ЕС за подпомагане на развитието на малки ВЕЦ. В Украйна работихме с местни партньори, за да спрем строителството на повече от 500 малки ВЕЦ в Карпатите.

Междувременно експерти на WWF проведоха две трудоемки сезонни проучвания за идентификация на места за размножаване на есетровите риби. Река Дунав все още е дом на този забележителен вид риба, който е оцелял от времето на динозаврите, но в момента е застрашен от изчезване. "Нашите дунавските експедиции разкриха, че зоните около българския бряг на реката са изключително важни за възпроизвеждането на есетрите", посочи Ерейфе. 

Незаконният улов продължава да представлява сериозна заплаха за есетровите популации. Обученията, които WWF проведе със служители на митници и правоприлагащи органи за незаконната търговия с черен хайвер, допринесоха за първата огромна конфискация на нелегален улов на 4 тона месо и 80 кг хайвер от есетри в Румъния.

Освен това, няколко потенциално опасни навигационни проекти по река Дунав в Унгария, Румъния, България и Хърватия в момента са задържани, но натискът за осъществяването им все още е голям, какъвто е и рискът за миграцията на есетрите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.