1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници регистрираха черен лешояд в Източна Стара планина

Природозащитници регистрираха черен лешояд в Източна Стара планина

Видът е виждан в района през 70-те години и към момента се счита за изчезнал като гнездящ от България

За първи път от над тридесет години насам природозащитници регистрираха черен лешояд в Източна Стара планина. Видът е виждан в района през 70-те години и към момента се счита за изчезнал като гнездящ от България.

На 23 април фотокапанът, поставен на площадката за подхранване на лешояди в района на Природен парк "Сините камъни" край Сливен засне млад черен лешояд, заедно с традиционната група хранещи се белоглави. Това е първото наблюдение на вида от повече от тридесет години насам, съобщават от "Зелени Балкани".

Птицата е в компанията на 21 белоглави лешояди, освободените в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в България" и вероятно дошъл от Сърбия.

Черният лешояд е бил широко разпространен в миналото, предимно в равнинните части на страната, по-малко в предпланините и широколистния пояс - Добруджа, Лудогорието, Шуменско и Провадийско плато, Дунавска равнина, склоновете на Стара планина, Витоша, планини около Софийско поле, Родопите и Югоизточна България. Кампанията за използване на стрихнин срещу едри хищници, капаните и недобросъвестните ловци водят до пълното изчезване на вида като гнездящ.

Последното сигурно гнездо е намерено от екип на "Зелени Балкани" в района на язовир "Студен кладенец" в далечната 1997 година и оттогава няма потвърдено гнездене. Въпреки това, нашата страна се посещава от черни лешояди, които гнездят в реверват Дадя, Северна Гърция и преминават границата в търсене на храна. Те често използват площадките за изкуствено подхранване, които се поддържат от "Зелени Балкани" и БДЗП в района на Източни Родопи от вече 25 години.

Единични птици са наблюдавани и в Източна Стара планина през 70-те години на миналия век, като последните установени гнезда там са разположени в гористи хълмове до Провадия. Оттогава насам единични птици са виждани в района на Котленска Стара планина през пролетта на 1993-1994 г., вероятно също млади, скитащи черни лешояди от колонията в Източни Родопи.

Кадърът на млад черен лешояд на площадката за изкуствено подхранване е един огромен успех за екипа на "Зелени Балкани". Белоглавият лешояд е индикаторен вид, който доказва, че условията в Стара планина, довели до изчезването на лешоядите, вече са променени и Балканът е готов да посрещне завръщането на своите птици. „Появяването на отдавна изчезналия черен лешояд над Сливен показва, че нашата стратегия е успешна и сме на прав път към завръщането на лешоядите в Стара планина", съобщават от "Зелени Балкани".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.