1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължава борбата с горските пожари в Сибир

Продължава борбата с горските пожари в Сибир

Министър-председателят Дмитрий Медведев нареди разследване на обвинените в бракониерство

Пожарникари и военни продължават да се борят с горските пожари в Сибир. Димът заплашва здравето на хората в населените места и е огромен риск за световния климат.

На много места огънят се е доближил на броени километри от градовете и селата. Пушекът е толкова гъст, че видимостта е под 20 метра. Подгонени от пламъците мечки и други горски животни бягат към населените места в търсене на спасение и храна.

Горските пожари в Сибир са почти ежегодно явление. Тази година засегнатата площ е много по-голяма, показват сателитните снимки. Огънят се разнася от сухите и горещи ветрове. Има съмнения, че при някои огнища става дума за умишлен палеж, предизвикан от дървопреработвателната индустрия. В региона на Красноярск се разпространяват слухове, че за пожарите е виновна местната дървена мафия, която изсича големи площи и след това запалва храстите, за да създаде впечатление, че гората е изгоряла. С няколко дни закъснение властите в Москва реагираха и министър-председателят Дмитрий Медведев нареди разследване на обвинените в бракониерство.

Междувременно в борбата с огнената стихия се включиха армейски части с хеликоптери и самолети. Те пълнят резервоарите си от реките, но гасенето от въздуха не е ефективно, тъй като водата се изпарява от горещината. Единственото, което може наистина да помогне, са евентуални дъждове.

Действията на властите са подложени на остра критика, защото според руското законодателство горски пожари, отдалечени от населени места или инфраструктурни обекти, не е необходимо да се гасят, ако разноските са по-големи от нанесените от огъня щети. Тези предписания доведоха до масово недоволство. Ветровете отнасят дима на хиляди километри до Аляска и Канада.

Сибирските пожари вече се превръщат в световен проблем, коментират природозащитници. Саждите достигат Северния полюс, падат върху ледовете и ускоряват тяхното топене. Учените са изчислили, че за възстановяването на изгорелите гори ще са необходими 120 до 150 години. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.