1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължава напрежението около сондажите за нефт и газ в Средиземноморието

Продължава напрежението около сондажите за нефт и газ в Средиземноморието

От днес три турски изследователски кораба извършват сеизмологични проучвания във водите около Кипър

Продължава напрежението около сондажите за нефт и газ в източното Средиземноморие. Три вече са изследователските кораби, изпратени от Турция, за да извършват сеизмични проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър. В същото време расте интересът на Русия към бъдеща експлоатация на залежите от горива в района, предаде БНР.

От днес три турски изследователски кораба извършват сеизмологични проучвания в търсене на газови находища във водите около Кипър, съобщават кипърските турски медии. След първия кораб - "Пири Рейс", другите два са под норвежки флаг.

Турският "Пири Рейс" приключи първия етап от работата си на площ от 2100 квадратни километра и продължава дейността си, като изследва площ от 4000 квадратни километра. Вторият изпратен кораб е по договор на Турция с норвежка компания, но до момента публично не е обявявана дейността му. Последният кораб е тръгнал в понеделник от Анталия и ще работи на площ от 1100 квадратни киломерта в продължение на 40 дни. Според официалната информация с тези три кораба Турция ще продължи проучванията за газ северно и южно и дори на запад от остров Кипър.

Турската петролна корпорация, която има лиценз за сондажи за газ, издаден от признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, се готви да купи още един сеизмологичен кораб, пишат още кипърските турски издания. Той ще струва около 150 милиона долара.

В същото време силен интерес към района проявява Русия и по-специално газовият гигант “Газпром”, който е изразил готовност да започне геоложки проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър. Според информации в медиите на острова в предстоящата процедура за издаване на втори лиценз за сондажи за газ Кипър ще даде на Русия поне два терена от общо 13-те.

С този интерес, а така също и със засиленото военно присъствие на Турция около Кипър, се обяснява тук и предстоящото пристигане в Източното Средиземноморие на самолетоносача "Адмирал Кузнецов", който трябва да се отправи към района на 19 ноември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.