1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проектозаконът за ВЕИ влиза до дни в МС

Проектозаконът за ВЕИ влиза до дни в МС

В момента енергията от ВЕИ заема около 10% дял в енергийния микс в страната

Проектозаконът за енергията от ВЕИ ще влезе в Министерския съвет до две седмици, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на пресконференция във Велико Търново, където бе даден стартът на нов проект за изграждане на фотоволтаичен парк от корейската компания SDN.

Проектозаконът предизвика изключително голям интерес сред всички заинтересовани, обяви Трайков. България е възприела механизма на субсидираните тарифи за електроенергията от ВЕИ, за да постигне националната си цел 16% дял на ВЕИ в крайното брутно потребление на енергия. По думите на министъра, в дългосрочна перспектива този механизъм не е устойчив и се нуждае от преработване.

От една страна, цената за изкупуване на този вид електроенергия е висока, което предопределя сериозен интерес към сектора, а от друга – ограничени са възможностите на мрежата да изпълни безусловния ангажимент за присъединяване на всички такива мощности. Това са част от мотивите, наложили разработване на нов закон за ВЕИ.

Проектът предвижда националната цел за 16% дял на ВЕИ в крайното брутно потребление на енергия да бъде достигната чрез мерки за насърчаване на производството на такава енергия и при отчитане на въздействието от подобряване на енергийната ефективност и въвеждането на енергоефективни технологии.

В закона са предвидени механизми на статистически прехвърляния и съвместни проекти като възможност за постигане на националната цел. Първият от тях касае прехвърляне между България и друга страна от ЕС на количества енергия от ВЕИ въз основа на дългосрочни договори. Механизмът на съвместните проекти представлява производството на енергия от ВЕИ между България, друга страна от ЕС и между България и трети страни, като произведеното количество се отчита за изпълнение на общата национална цел.

На този етап, когато енергията от ВЕИ се субсидира, България ще се стреми да постигне набелязаните 16%, но не много над тази стойност, каза Трайков. По неговите думи, ВЕИ технологиите поевтиняват и ще бъдат конкурентни на конвенционалните в близките 15 години. В момента енергията от ВЕИ заема около 10% дял в енергийния микс в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.